Malbec

En av de bästa

Malbec, som anses vara en av de bästa rödvinsdruvorna, är en av de tre mest odlade druvorna Argentina och täcker i dag omkring 30.000 hektar.

Enligt den välrenommerade franske önologen Michel Rolland finns det inget land som får fram så bra Malbecviner som just Argentina. Kombinationen av rätt jordmån och klimat gör att vinet blir mycket bättre där än någon annanstans.

Malbec finns även i övriga  Latinamerika, Nordamerika, Australien och i Europa, men då under andra namn. I Bordeaux heter den beroende på område Cot, Noir de Pressac, Medoc Noir eller Auxerrois. I andra franska vinområden kan den dyka upp som Cahors, Pied Rouge, Jacobain eller Grifforin.

Den vackert mörkblå druvan ger ett intensivt vin med en mycket mörk färg som påminner om svartvinbärssaft. Doften är oftast stor och fruktig med inslag av lakrits, cederträ, choklad och just svartavinbär, ibland även björnbär, mörka körsbär, blåbär och tobak. Smaken är ung och oftast lite eldig med bra längd och låg syra.

Ofta blandas Malbec med andra viner, mest Merlot och Cabernet Sauvignon.

Ett Malbecvin, som åldras utmärkt och kan lagras i flera år, passar utomordentligt bra till de flesta kötträtter, anka/gås, starka hårdostar och mustiga höstgrytor.

 

Nyfiken på Malbec? Följ länken för att läsa om våra produkter.