Nubbe, tuting, hutt, sup, gök, jamare, geting, jäkel. Kärt barn har många namn. Vid nästan varje högtid står snapsflaskan på bordet, som en del av vår traditionella matkultur. Många har sin favorit, som de kör år efter år. Detsamma gäller för snapsvisan som sjungs till – högre och med mer inlevelse för varje tuting som slinker ned: Helan går, Sjung hopp faderallan lallan lej!

Att dricka kryddat brännvin till maten är vi nordbor ensamma om. Det är också en av få spritsorter som vi kan tänka oss att dricka till just mat. Och kanske är det inte så konstigt att många vill ha en liten nubbe till de bastanta högtidsbufféerna. Alkoholen hjälper oss nämligen att bryta ned det feta i maten.

Att krydda brännvin är en sed som lever kvar sedan 1500-talet. På den tiden kryddades spriten av medicinska skäl. Utvalda örter och kryddor skulle skydda mot sjukdomar (inte minst mot pesten). I dag har snapsen ett annat syfte och spriten kryddas enbart för smakens skull!

 

NÅGRA TIPS TILL DIG SOM VILL DRICKA SNAPS TILL MATEN

• Våga testa något nytt! Det är lätt att alltid plocka sin gamla favorit på hyllan. Men en ny snaps ger en helt ny smakupplevelse. Om du inte vill chansa på en helflaska kan En Back Snaps Röda Backen eller En Back Snaps Svarta Backen vara ett bra alternativ.
• En bra dricktemperatur för snaps är 6–10 grader.
• Drick snapsen i små klunkar (svep inte).
• Lagom är bäst!