Portvin

Många goda decembernyheter!

Ett glas portvin med en vällagrad stiltonost eller några bitar mörk choklad är en enkel och delikat avrundning på en god måltid. Från portvinshusen i natursköna Douro i norra Portugal kommer nu en rad nyheter som värmer gott när vinterkylan sveper in.

Dourodalen, som sträcker sig från spanska gränsen i öster till Porto vid Atlantkusten i väster, är världens äldsta definierade vinregion och fick redan 1736 sina egna vinregler. Även om huvuddelen av produktionen utgörs av traditionella viner är området mest känt för sina portviner. 
  Tekniken att framställa portvin utvecklades redan i slutet på 1600-talet som ett sätt att göra vinet mera lagringsdugligt och klara sjöresan till de engelska vinhandlarna. Efter att druvmusten fått jäsa några dagar avbryts fermenteringsprocessen genom att tillsätta 77-procentig druvsprit, så kallad aguardente – dels för att höja alkoholhalten, dels för att bevara sötman genom att förhindra att allt socker omvandlas till alkohol.

 

FLERA VÄLKÄNDA PORTVINSHUS HAR sin hemvist i Douro, däribland C. da Silva som är ett av de äldsta och mest välrenommerade. Företaget grundades redan 1862 under namnet Corrêa Ribeiro e Filhos och övertogs 1933 av Clemente da Silva som återvänt efter en tid i den forna kolonin Brasilien. Efter Clemente da Silvas bortgång 1980 såldes rörelsen till spanska Nueva Rumasa men ingår sedan 2007 i företagsgruppen Gran Cruz som i sin tur är en del av den franska koncernen La Martiniquaise.
  Tillverkningen av port sker fortfarande enligt samma principer som förr – fast med betydligt modernare metoder. Tidigare i år invigde Gran Cruz en helt ny anläggning i Alijó som betraktas som ”state of the art” vad gäller teknik och miljöanpassning. 
  – Anläggningen består av två delar. Den del som är anpassad för vår småskaliga produktion av portviner och andra premiumviner är helt separerad från vår storskaliga vinproduktion som har kapacitet att ta emot över 6 000 ton druvor per år från ett 1 000-tal odlare, förklarar Elsa Couto, exportchef på C. da Silva. 
  Efter vinifiering och lagring på quintan i Alijó transporteras portvinerna till C. da Silvas lager i Vila Nova de Gaia, utanför Porto, där de får vila på fat och flaska i flera år. 
  C. da Silva har ett brett sortiment av portviner, bland annat Dalva Colheita, vin från ett specifikt skördeår som lagrats på fat i minst sju år innan det buteljerats. Produktionen är noggrant reglerad och ställer bland annat krav på kontroll som utförs av det statliga portvinsinstitutet.

 

SOGEVINUS FINE WINES ÄR ETT ANNAT välrenommerat företag som representerar flera av de ansedda portvinshusen i Douro, däribland Barros, som blev medlem av ”familjen” 2006. Barros startades 1913 av Manuel de Almeida och efter några år anslöt sig även svågern Manuel de Barros, som kom att ge namn åt företaget. 
  De egna odlingarna uppgår till cirka 360 hektar, men Sogevinus köper också in druvor från andra, kontrakterade odlare. Företaget har två anläggningar för vinifiering i Portugal samt lager i Vila Nova de Gaia. Produktionen av portvin är koncentrerad till anläggningen nära Sabrosa, cirka tio mil öster om Porto, och leds av en vinmakare med expertkunskaper inom portvinsframställning. 
  Sogevinus är i dag Portugals femte största producent av portvin och en stor del går på export till ett sextiotal länder. Inte minst den årgångsbetecknade Barros Colheita är högt uppskattad av portvinsälskare över hela världen. 
  – Barros Colheita bygger på våra hundraåriga traditioner och är ett givet val för den som föredrar ett klassiskt portvin – ett vin med intensiv doft och smak och med toner av nötter och kanderad frukt, sammanfattar Tânia Branco.