Riesling

Regerar

Med sin eleganta doft, fina syra, fruktighet, mineraler och naturliga sötma ger den lilla gröna rieslingdruvan viner som passar till allt mellan sparris och chokladdesserter. Riesling är sedan lång tid den viktigaste druvan i Tyskland, men den finns även i stor omfattning i Alsace i nordöstra Frankrike, Österrike, Schweiz och Sydtyrolen i Norditalien. På senare år har även vinmakare i Australien och Nya Zeeland kommit med riktigt fina Rieslingviner. Även i Sydafrika, Chile och USA produceras spännande viner med den tyskättade druvan.

Troligtvis härstammar Riesling från det vildvin (vinifera silvestris) som på romartiden och under tidig medeltid växte i skogstrakterna utmed floden Rhen. Den längsta rieslingtraditionen har vinodlarna i Rheingau och vid Mosel, där det finns historiska dokument som nämner Riesling så tidigt som år 1430. Det riktiga genombrottet för druvan kom dock under 1600- och 1700-talen.

Ett typiskt tyskt rieslingvin har blekgul färg med gröna inslag och den mycket tydliga och klara doften domineras av persika, äpple och citrus. I gommen känner man den druvtypiska syran. I högre kvalitetsklasser kan vinerna vara gula eller till och med guldgula. Rieslingviner från karga och steniga skifferjordar, som till exempel sluttningarna vid Mosel, doftar ofta mineral och ibland även flinta.

Överlag har druvan en utmärkt förmåga att ta smak av sitt terroir, det vill säga odlingslägets karakteristiska egenskaper. Vällagrade viner har dessutom en tydlig ton av petroleum med dragning åt bilverkstad.

Tysk Riesling bör helst inte konsumeras förrän något år efter skörden och vinet blir som bäst först efter flera år. Viner av högre kvaliteter, till exempel Auslese, har ofta en enastående lagringspotential och kan lagras i decennier.

Torra tyska rieslingviner passar utomordentligt bra till fisk i alla varianter, kräftor och andra skaldjur, kokt kött, kyckling, sallader och inte minst färsk sparris. De är även utmärkta till sushi och asiatiska rätter, tack vare att syran på ett perfekt sätt balanserar såväl heta kryddor som starka smaker.

Halvtorra viner gifter sig perfekt med pastarätter, färska grönsaker och rökta charkuterier. Halvsöta varianter passar fint till krämiga ostar som exempelvis Brie eller Munster, medan söta varianter av högre kvalitetsklass kan avnjutas till desserter med choklad och även mjölkchoklad med hög kakaohalt samt mörk, fruktig choklad med kakaohalt på 50 till 60 procent.

Rieslingviner av god kvalitet tål att förvaras i öppnad flaska, den kan till och med vara lika god efter en vecka.

 

Nyfiken på Riesling? Följ länken för att läsa om våra produkter.