Shiraz

Var först

Shiraz är världens äldsta druvsort. Den har sitt ursprung i Mellanöstern och har förmodligen fått sitt namn efter staden Shiraz i sydöstra Iran. Hur det gick till är inte klarlagt, men så småningom hittade druvan vägen till Rhônedalen i Frankrike, där den går under namnet Syrah.

Kanske kom den till Marseille med Fenicierna, som ett par tusen år före Kristus var östra Medelhavets ledande handelsmän och kolonisatörer. Främsta beviset för detta är grekiska amforor som grävts fram i Tain-l’Hermitage, den lilla stad som är centralort för de världsberömda Hermitagevinerna. En annan teori går ut på att romerska legionärer hade med sig rankan från Egypten via Syracusa och planterade den i Gallien under den romerska ockupationen.

Syrah anses vara den bästa druvan i Rhône, där den ger ett mörkrött, kraftigt och långlivat vin med mycket tanniner. Terrasserna med söderläge ovanför Tain-l’Hermitage, som till mesta delen består av granit täckt med skiffer och gnejs, är perfekta för Syrah. Mistralvinden från Medelhavet hjälper dessutom till att svalka druvorna.

Vinrankan knoppas tidigt på sommaren och blomningstiden är en besvärlig fas eftersom det ofta blir omslag i vädret. Druvorna, som är små med tjocka skal, har lätt att lossna från rankan och då kan stora delar av skörden spolieras. Men är vädret gynnsamt kan Syrah skördas tidigt och odlarna slipper då riskera att druvorna försämras av ostadigt höstväder.

Syrahviner kräver relativt lång lagring på ekfat efter det att druvmusten fått jäsa länge och svalt. Smaken blir då pepprig med tydliga inslag av hallon, blåbär, björnbär, svarta vinbär, vilda örter och ibland även läder, tjära och bränt gummi.

Det är också viktigt att vinodlaren, precis som i Rhônedalen, väljer läge med stor omsorg och begränsar avkastningen, annars finns risken att resultatet blir ett mindre välsmakande och oxiderat vin som få vill dricka.

Druvans ankomst till Australien är betydligt lättare att fastställa: den var sannolikt med bland de 400 sticklingar som botanisten James Busby samlade in under en resa i Europa 1832. Scyras, som den kallades till en början down under, visade sig trivas alldeles utmärkt och några år senare omnämndes den för första gången i facklitteraturen.

I Australien är Shiraz en av de ledande druvorna och odlas på omkring 7 000 hektar, främst i South Australia och New South Wales. Under de senaste åren har druvan till och med fått något av en renässans bland australiensiska vinmakare.

 

 Nyfiken på Shiraz? Följ länken för att läsa om våra produkter.