Silvaner

Upptäck strålande viner

Silvaner är den mest odlade druvan i Franken, regionen i norra delen av Bayern. Med tysk noggrannhet finns det nedtecknat att de första vinrankorna planterades i Castell onsdagen den 6 april 1659. Det var sammanlagt 25 sticklingar som via en mellanhand i en grannby hade hämtats från Österrike. Priset var 8 Schilling och 3 ½ Pfennig, vilket var mer än dubbelt så mycket som sticklingar av andra druvor kostade vid den här tiden. Nutida undersökningar har visat att Silvaner är en korsning mellan Traminer – vanlig druva bland annat i Sydtyrolen – och Österrikisk vit, en i dag nästan helt försvunnen vitvinsdruva som förr var vanlig i alpområdet.

Silvaner är en mångsidig druva och speglar som få andra druvor sitt terroir på ett mycket tydligt sätt. Terroir betyder – kort sagt – hur en druva påverkas av den plats där den växer och hur smak och doft tas upp från just detta område.

Silvaner kan vara ett torrt och lättdrucket sommarvin som är perfekt till sparris och sallader, ett smakrikt, fatlagrat vin som passar bra till kött och fågel eller ett ädelsött dessertvin med lång och angenäm eftersmak. Men det känns alltid lätt igen på de lätt jordiga tonerna och de fina, fruktiga aromerna i kombination med välbalanserad syrlighet.

 

Nyfiken på Silvaner? Följ länken för att läsa om våra produkter.