Sprit & choklad

Gillar du choklad? Då är du i gott sällskap. Avnjut den gärna tillsammans med något gott i glaset så blir smakupplevelsen ännu större!

Choklad går utmärkt att kombinera med en rad olika drycker. Men som alltid gäller det att förlita sig på sina egna sinnen och göra en egen bedömning av vad som passar. De personliga smakpreferenserna skiljer sig åt och det finns inget som är rätt eller fel. Ett ”säkert kort” är ändå någon form av spritdryck, menar Johan Granqvist, vd för Granqvist Beverage House:
   – Sprit passar generellt bra till choklad. Den restsötma som finns i vissa spritsorter möter på ett bra sätt upp sötman i chokladen, säger han. 
  En klassisk ”kombo” är choklad och rom. Rom härstammar från Västindien, men produceras numera i ett stort antal vinfo16cländer över hela världen. Den bästa romen kommer dock fortfarande från den karibiska övärlden och har alltså sitt ursprung på samma breddgrader som kakaoråvaran i chokladen – en garanti för en bra matchning.
   Granqvist har flera sorters fatlagrad årgångsrom i sortimentet, exempelvis St James Rhum Tres Vieux Cuvée Speciale (495 kronor) och Neisson Rhum XO Cuvée (1 095 kronor). Båda har sitt ursprung på Martinique i Västindien och är så kallade rhum agricole. Det innebär att de produceras på i princip samma sätt som whisky och konjak, fast med nyskördade sockerrör som råvara.
   Ett fatlagrat vindestillat som armagnac kan också vara ett utmärkt komplement till en mörk choklad eller kraftig chokladdessert. Den gyllenbruna drycken produceras i distriktet Armagnac i sydvästra Frankrike och brukar beskrivas som konjakens mindre kända kusin. Drycken framställs genom destillation av vitt vin och har en fylligare smak än konjak. 
   Granqvist Beverage House har två armagnac – Armagnac Nismes Delclou VSOP (349 kronor) och Armagnac Nismes Delclou XO (449 kronor). Båda kommer från den välrenommerade producenten Castarède som med sina anor från 1832 är världens äldsta armagnachus. VSOP och XO har en minimiålder på fyra respektive sex år.
Foto: Mikael Ljungström/Scandphoto. Studio 0500 48 44 40, Mobil 0705 48 40 00

 

FÖRRA HÖSTEN LANSERADE Granqvist Beverage House en helt ny spritdryck – Äpple & Kanel – som med fördel kan serveras till desserter med till exempel choklad. Drycken produceras i samarbete med Brennerei Back i Pfalz, Tyskland. Basen är sädessprit som blandas med juice från ett antal noga utvalda äppelsorter och kanelstänger innan drycken efter någon månad tappas på flaska. Resultatet är en glöggstark dryck – 20 volymprocent – med finstämd doft och smak av äpple och kanel och som kan avnjutas varm eller kall.
   I november får Äpple & Kanel, som finns i Systembolagets beställningssortiment, sällskap av en snarlik produkt – Äpple & Kanel med whiskey. Den produceras på samma sätt, med skillnaden att amerikansk whiskey, bourbon, tillsatts i brygden som extra krydda.
   – Gemensamt för båda sorterna är den lena och mjuka smaken av äpple och kanel som ger chokladdesserten eller de fina pralinerna ett extra lyft, säger Johan Granqvist.