Tempranillo

Spaniens stolthet

Tempranillo är en mångsidig druva. Ibland ger den viner som är lätta och friska, men oftast blir de mustiga och kryddiga. Den blandas ofta med andra druvor, samtidigt som den kan ge viner av hög klass även på egen hand. Tempranillo är Spaniens stolthet, men odlas även i Portugal och är en viktig druva i många portviner. Tempranillo är den viktigaste druvan i Spaniens mellersta och nordliga vindistrikt. I Rioja i norr växer den på 57 procent av vinarealen och totalt i landet odlas den på 34 000 hektar. Den har relativt låg syra, vilket gör att vinerna kan tappa sin fruktighet och fräschör redan efter några år. Därför blandar vinmakarna ofta Tempranillo med exempelvis Garnacha eller Graciano, som kan lagras betydligt längre.

Ett Tempranillovin är ofta riktigt mörkt och vissa påminner mer eller mindre om bläck. Det har vanligtvis en angenäm fruktighet i doften, många gånger med inslag av färska örtkryddor. Körsbär, hallon och björnbär går ofta att känna igen i doftpaletten och de fatlagrade vinerna präglas vanligtvis av en läcker vaniljdoft. Ibland kan Tempranillo ha vissa doftinslag av kaffe och choklad. Smaken är bärig och fruktig med inslag av jordgubbar, björnbär, körsbär och hallon. Självklart går också vaniljtonen igen i smaken på de fatlagrade vinerna.

Antagligen härstammar Tempranillo från Rioja, även om ingen vet säkert. Den har troligen fått sitt namn från temprana, som betyder tidig på spanska, därför att den vanligtvis mognar i slutet av september, vilket är några veckor tidigare än övriga druvor.

Vissa vinhistoriker hävdar att Tempranillo egentligen är en varietet av Pinot Noir eller Cabernet Franc och att de första vinrankorna togs med från Frankrike till Spanien av pilgrimer som gick den välkända vandringsleden till Santiago de Compostela.

Precis som andra druvor har Tempranillo många olika namn beroende var den odlas. I Katalonien är namnet Ull de Llebre, i Kastilien-La Mancha heter den Cencibel. Den kallas även Tinto Fino, Tinto del Pais och Tinta de Toro och i Portugal går den mest under namnet Tinto Roriz. Druvan är för övrigt en av de mycket få spanska varieteter som odlas i Portugal.

 

Nyfiken på Tempranillo? Följ länken för att läsa om våra produkter.