Unika viner från Apulien

Granqvist Beverage House lanserar fyra spännande viner från Villa Schinosa på Systembolaget i december. Samtliga framställs på typiskt syditalienska druvor.

Långt ner på den italienska halvön – mellan sporren och klacken – ligger Apulien. Här är det varmt och torrt, oftast med ett överflöd av solsken. Sedan länge är området känt för sina rustika, kraftiga viner. Äldre vinböcker ger oftast inga nådiga beskrivningar av dessa – Apulien var känt som en region som producerade massviner, punkt slut.
  Men numera har Apulien – Puglia på italienska – gjort sig ett namn med viner gjorda på spännande druvsorter som inte odlas någon annanstans. Vad sägs om att smaka på Aglianico, Falanghina, Greco och Primitivo! I en tid då de internationellt kända druvsorterna snart sagt finns över hela världen är det uppmuntrande att lokala sorter hittar sin plats på marknaden.

 

EN PRODUCENT SOM TAR VARA PÅ DET LOKALA är familjen Capece Minutolo på Villa Schinosa. Deras arealer omfattar 200 hektar mark utanför Trani, norr om Bari. Av dessa är 60 hektar vin, resten består av olivlundar och mandelträd. Vinkällaren byggdes redan 1884 och när Ferdinando Capece Minutolo tog över gården 1964 drevs den traditionellt, precis som andra gårdar i området. Men för några år sedan startades ett omfattande upprustnings- och kvalitetsarbete. 
  I dag är det sonen Corrado Capece Minutolo som leder verksamheten. Efter avslutade studier i ekonomi valde han att komma hem och hjälpa familjen. Han 27 år gammal och berättar gärna om sin gård:
  – Vi är ett familjeföretag och har kämpat i många år för att lyfta kvaliteten på våra viner. För femton år sedan såldes allt i bulk till stora uppköpare, men min far var framsynt och insåg att investeringarna var nödvändiga. Satsningen på lokala druvor ger oss en styrka när vi nu börjat söka oss ut på exportmarknaden. 
  I dag arbetar Corrado Capece Minutolo tillsammans med sin far för att förbättra druvorna och tillsammans med en konsulterande vinmakare för att förbättra själva vinerna.
  – Ett fint betyg på vår satsning var de 90 poäng som vår Moscato di Trani 2007 fi ck av Wine Enthusiast Magazine. Även de röda vinerna fick bra poäng. Det är viktigt för eftersom vi bara säljer till restauranger och på export, en avdelning som min mor Maria har hand om.
  Hur gick skörden, det har ju varit ett svårt år i Italien?
  – Det var svårt för oss också, vi har sällan haft så mycket regn. Men vi gjorde en tuff gallring i vinodlingarna för att undvika dåliga druvor och sedan skördade vi så snabb det gick. Som tur är ligger vinodlingarna nära gården. 

 

Läs mer om Villa Schinosa och deras viner här.