1837 planterade Richard Hamilton de första vinrankorna i Adelaide i södra Australien. I dag är det den femte generationen Hamilton som för vinodlartraditionen vidare genom familjeföretaget Leconfield Wines. I sommar lanserar vi tre högklassiga viner från Leconfield på Systembolaget.

Ungefär halvvägs mellan Adelaide och Melbourne i södra Australien ligger Coonawarra, en av Australiens främsta vinregioner. Området karaktäriseras av sin röda lerjord – terra rossa – och underliggande porösa kalksten som gör det möjligt för rötterna att leta sig långt ner i marken. Det i kombination med det relativt svala klimatet, som får druvorna att mogna långsamt, har visat sig vara särskilt gynnsamt för Cabernet Sauvignon.

För många förknippas Coonawarra med just Cabernet-viner, men här trivs också flera andra druvor, bland annat Shiraz, Chardonnay och Riesling.

– Coonawarras odlingsförhållanden ger små, men väldigt smakrika druvor, säger Paul Gordon, Senior Winemaker på Leconfield Wines.

Hans devis är att det inte går att göra fantastiska viner utan fantastiska druvor och att det viktigaste arbetet därför sker i odlingarna.

– Vi beskär alla stockar för hand med spur pruning method, vilket gör att det kommer in mycket ljus mellan grenarna.

Metoden innebär att skott från fjolåret skärs tillbaka till en sporre med en eller två knoppar.

 

Gården ägs och drivs sedan 1981 av Richard Hamilton och hans fru Jette Hamilton. Men allt började redan 1837, när Richard Hamiltons förfader planterade de första vinrankorna i Adelaide. Familjen Hamilton kan inte bara skryta med att ha startat vinodlingshistorien i södra Australien, familjen har också spelat en avgörande roll i sättet som de australiensiska vinerna framställs på.

På 1940-talet var önologen Sydney Hamilton, Richard Hamiltons farbror, först med att fermentera vita viner i en kall och kontrollerad temperatur. Innan dess var vinerna av betydligt svajigare kvalitet. Det gjorde att australiensarna främst drack portvin, sherry och öl. När fler vinmakare tog efter Sydneys Hamiltons metod utvecklades Australien till ett vinland – och Sydney Hamilton blev känd som en av Australiens främsta vinproducenter.

Sydney Hamilton var särskilt skicklig på att producera vita viner, men närde också en dröm om att göra en ”damn good” Cabernet Sauvignon. Efter att ha rest runt i sydöstra Australien i jakt på de bästa odlingsförutsättningarna köpte han en före detta fårgård i södra Coonawarra och började odla Cabernet Sauvignon.

– Sydney ansåg att den platsen hade den bästa potentialen för att göra en perfekt Cabernet, både när det gäller jordmån och klimat, säger Paul Gordon, som har ansvarat för Leconfields vinproduktion sedan 2001 och för vidare Sydney Hamiltons idé om att göra en ”damn good” Cabernet.

– Just nu (mitten av april) jobbar vi med det sista av årets skörd och nästan alla våra ståltankar är fyllda med Cabernet Sauvignon. Det har varit ett ovanligt kallt år, men så här långt är vi nöjda med både färgen och smaken.

 

I dag är familjeföretaget uppdelat i tre olika vinhus: Leconfield, som producerar viner från Coonawarra, Richard Hamilton, som består av viner från de närbelägna vinregionerna McLaren Vale och Adelaide Hills, samt Syn, en kollektion bestående av tre olika mousserande viner. Från det senare kommer Syn Rouge Sparkling Shiraz, ett av de viner som nu lanseras på Systembolaget.

– Ett ljust, lätt och väldigt lättdrucket rödvin, säger Paul Gordon. Det är ganska ovanligt, även om det finns många producenter här i Australien som gör mousserande rödviner.

– Syn smakar allra bäst kallt, jag serverar det gärna med en istärning gjord av samma vin. Det smakar också väldigt bra tillsammans med rostad anka eller kalkon och har därför blivit ett av våra favoritviner till jul.

Men Paul Gordon har flera favoriter.

– Vi har så många olika stilar, så det är svårt att bara välja en. Cabernet Sauvignon är kungen av Coonawarra, så vi ser alltid till att optimera den. Vi har också fått mycket uppmärksamhet för vår Cabernet Franc, ett medelfylligt vin med runda tanniner.

– Jag måste också lyfta fram vår Riesling, som ska produceras av 50-årsjubilerande vinstockar nästa år. Men när det kommer till viner av gamla stockar tar Richard Hamilton Centurion Shiraz priset. Det görs av vinrankor planterade 1892!

Bland de viner som nu lanseras i Sverige finns även Richard Hamilton Little Road Shiraz, ett rödvin som är en del av en vinkollektion kallad Rosette. Namnet är en hyllning till de otaliga rosor som växer runt vinodlingarna i södra Australien, inte minst runt familjen Hamiltons odlingar i McLaren Vale.

– Förr planterades rosor runt vinodlingarna som ett sätt att upptäcka svampangrepp. Numera har vi andra, mer effektiva metoder att upptäcka det, så i dag fyller de mer en estetisk funktion. De skapar en vacker färgkontrast till de gröna vinodlingarna.

 

LECONFIELD COONAWARRA CABERNET FRANC 2021
Medelfylligt rödvin som till 100 procent består av Cabernet Franc-druvor. Det har lagrats 15 månader i ekfat.
– 2021 gav en ovanligt bra skörd hos oss i Coonawarra. Jag älskar texturen i det här vinet, det är runt med silkeslika tanniner, har bra längd och en doft av salvia. Jag dricker det helst till en god carbonara, auberginelasagne eller en bit lagrad cheddar, säger vinmakare Paul Gordon.

Vinet är som bäst att dricka nu och fram till 2025. Lämplig serveringstemperatur är 18–22 grader. Nr 93992, pris 169 kr i Systemets tillfälliga, exklusiva sortiment.

 

 

 

 

 

 

RICHARD HAMILTON LITTLE ROAD SHIRAZ 2020
Fylligt rödvin som till 100 procent består av Shiraz-druvor från odlingar i regionen McLaren Vale. Har lagrats 12 månader i ekfat.
– Ett vin med en djupröd färg och doft av choklad, plommon, svartpeppar och ek. Det är relativt fylligt, har mjuka tanniner och kan lagras i 8–10 år. Det är ett utmärkt pastavin, men passar också bra till kött och smakrika vegetariska rätter, säger vinmakare Paul Gordon.

Vinet tog silvermedalj i McLaren Vale Wine Show 2021 och bronsmedalj i Perth Royal Wine Show 2021.Det är som bäst att dricka nu och fram
till 2025. Lämplig serveringstemperatur är 18 grader. Nr 51405, pris 199 kr i beställningssortimentet.

 

 

 

 

 

SYN ROUGE SPARKLING SHIRAZ
Unikt, mousserande rödvin som görs uteslutande på Shiraz-druvor. Det har en tydlig och krispigt angenäm doft av hallon. Smaken är balanserad och krämigt bubblande med livliga hallonoch körsbärstoner och mjuk syrlighet i avslutningen.
– Ett elegant, mousserande vin lagrat på ekfat. Det bör serveras kallt och passar bra med exempelvis grillad kyckling och kalkon eller rätter med rödbeta och tryffel, säger vinmakare Paul Gordon.

Kyl vinet ordentligt, lämplig serveringstemperatur är 3–5 grader. Nr 53023, pris 229 kr i beställningssortimentet.