Caol Ila 2008 Single Malt 14YO Cask Strength Duncan Taylor – Octave Premium

Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck

Caol Ila är gaeliska för ”Islaysundet”, som åtskiljer öarna Islay och Jura. Destilleriet grundades 1846 av Hector Henderson, i en avlägsen havsvik nära Port Askaig på Islay. Destilleret utvidgades 1878 och 1972-1974 moderniserades anläggningen och fyra nya pannor tillkom (totalt sex stycken). År 1930, 1937 samt under andra världskriget höll stängt på grund av restriktioner på korn. De återöppnade år 1950.
Största delen av whiskyn går till blends som Johnnie och Bell’s. Den här Single Malten tillhör premiumlinjen av Duncan Taylors unika koncept ”The Octave Range”. I snart 40 år har Duncan Taylor experimenterat med att lagra whisky i små fat och kommit fram till att det blir mer interaktion mellan fat och whisky på kortare tid i ett litet fat, än i ett stort under längre tid. När trä, luft och alkohol får samspela i litet utrymme resulterar det i en välbalanserad whisky med stor fräschör, balans och komplexitet. Duncan Taylor flyttar den inköpta whiskyn från originalfaten till sina egna, specialtillverkade oktavfat. Octave kommer från latinets octava – åttonde eller åttondel – i det här fallet en åttondel av ett sherryfat som rymmer mellan 60 och 70 liter. De begagnade sherryfaten plockas isär i tunnbinderiet och binds sedan till nya fat som rymmer ungefär en åttondel av originalfatets storlek. De små faten har en stor andel ”Angels Share”, uppåt tio procent dunstar bort, allt beroende på kvaliteten på fatet och hur länge whiskyn lagras.

Om leverantören

Duncan Taylor Scotch Whisky Ltd
Duncan Taylor Scotch Whisky Limited är en så kallad independent bottler, som specialiserat sig på att köpa in whisky av hög kvalitet från olika skotska destillerier. Företaget grundades i Glasgow år 1938 och har idag en av de största privata samlingarna av whiskyfat med skotsk, lagrad single malt och single grain. I Huntly, Speyside, finns Duncan Taylors egen anläggning för fatlagring, tappning och tunnbindning. Verksamheten ägs sedan 2002 av skotten Euan Shand.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 7
Sötma
Fyllighet: 10
Fyllighet
Rökighet: 6
Rökighet
Systembolags nr: 41422
Produkt: Whisky
Malt, Single Malt
Sortiment: Tillfälligt Sortiment Exklusiv
Lanseringsdag: 2023-05-25
Förpackning: Flaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 700
Årgång: 2008
Ålder: 14
Producent: Duncan Taylor Scotch Whisky Ltd
Land: Storbritannien
Område: Skottland
Distrikt: Islay
Alkoholhalt: 54,6 vol%
Dricktemperatur: 18-20 °C
Färg: Chardonnayfärgad
Doft: Salt havsluft, bränd tång, svartpeppar, gummi, citrus, kaffe, mörk choklad
Smak: Söt, kryddig med ton av torvrök. Plommon, persika, citrus, karamelltoner.
Framställning: Traditionell metod. Vattnet hämtas från Loch nam Ban eller Torrabolls Loch. Lagrad på åttondels (octave) sherryfat.
Passar bra till: Aperitif, mörk choklad, goda cigarrer samt till kaffet efter maten.
Systembolaget: 2295.00 SEK