Knockdhu 2012 Single Malt 11 YO Cask Strenght Duncan Taylor – Octave Range

Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck

Knockdhu Distillery i Banffshire öppnade år 1894. Grundare var John Morrison, som köpte Knock Estate år 1892. Destilleriet har fått sitt namn av närliggande Black Hill (Knockdhu på gaeliska) med sina källor av rent, klart vatten som används i whiskyproduktionen. Knockdhu producerade whisky utan avbrott fram till 1931, då den ekonomiska depressionen tvingade dem att stänga under några år. En andra stängning, orsakad av restriktioner kring användning av korn för destillering under andra världskriget, varade mellan 1940 och 1945. Under en fungerade period fungerade Knockdhu som militärkasern.1988 köptes destilleriet av Inver House Distillers och en ny era tog vid. Knockdhu hade då varit stängt sedan 1983, men i februari 1989 kunde produktionen återupptas. Tillverkningsprocessen har genom åren i stort sett varit densamma som vid starten (även om whiskyn sedan 1994 oftast bär namnet anCnoc, för att undvika förväxling med närliggande Knockando Distillery). Knock Hill fortsätter att leverera källvatten och de två enkelpannorna (pot still) i koppar har samma design som 1894. Pannornas lökformade bas och höga, smala halsar ger whiskyn en lätt, fräsch smak som liknar den som togs fram för mer än 125 år sedan. Just den här whiskyn har tappats av independent bottler Duncan Taylor. Den är en del av deras omtalade ”Octave Range”, där whiskyn lagras en andra gång på små ”Octave casks” – i det här fallet gamla sherryfat på 50-60 liter. I snart fyrtio år har Duncan Taylor experimenterat med att lagra whisky i små fat. Man har kommit fram till att det blir mer interaktion mellan fat och whisky på kortare tid i ett litet fat än i ett stort under längre tid. När trä, luft och alkohol får samspela i litet utrymme resulterar det i en välbalanserad whisky med stor fräschör, balans och komplexitet. Duncan Taylors kunniga personal flyttar den inköpta inköpta whiskyn från originalfaten till sina egna, specialtillverkade oktavfat. Octave kommer från latinets octava – åttonde eller åttondel. De begagnade sherryfaten – som använts för att lagra Oloroso eller Pedro Ximénes – plockas isär i tunnbinderiet och binds sedan till nya fat som rymmer ungefär en åttondel av originalfatets storlek. De små faten har en stor andel ”Angels Share”, uppåt tio procent dunstar bort, allt beroende på kvaliteten kvaliteten på fatet och hur länge whiskyn lagras.

Om leverantören

Duncan Taylor Scotch Whisky Ltd
Duncan Taylor Scotch Whisky Limited är en så kallad independent bottler, som specialiserat sig på att köpa in whisky av hög kvalitet från olika skotska destillerier. Företaget grundades i Glasgow år 1938 och har idag en av de största privata samlingarna av whiskyfat med skotsk, lagrad single malt och single grain. I Huntly, Speyside, finns Duncan Taylors egen anläggning för fatlagring, tappning och tunnbindning. Verksamheten ägs sedan 2002 av skotten Euan Shand.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 8
Sötma
Fyllighet: 7
Fyllighet
Systembolags nr: 85136
Produkt: Whisky
Malt, Single Malt
Sortiment: Beställningssortiment
Lanseringsdag: 2024-02-19
Förpackning: Flaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 700
Årgång: 2012
Producent: Duncan Taylor Scotch Whisky Ltd
Land: Storbritannien
Område: Skottland
Distrikt: Speyside
Alkoholhalt: 54,5 vol%
Dricktemperatur: 18-20 °C
Färg: Brunröd
Doft: Toner av apelsinblommor, mjölkchoklad och kakor
Smak: Fräsch med toner av honung, brun farin och körsbär. Karamell och rostad ek.
Framställning: Lagrad på ekfat i 11 år. Därefter finish på små ex-sherry "oktavfat".
Passar bra till: Aperitif, mörk choklad, goda cigarrer samt till kaffet efter maten.
Systembolaget: 1446.00 SEK