4 PORTIONER
- 4 fiskfiléer á 160 g, gös eller torsk
- Citronsaft
- Salt
- Peppar
- 2 gula paprikor
- 2 gröna paprikor
- 2–3 stjälkselleri
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 16 körsbärstomater
- 100 ml torrt vitt vin (t ex Tokaji Furmint, mer information nedan)
- 300 ml grönsaksbuljong
- 2 msk smör
- 2–3 msk små kapris
- 1 msk olivolja
- 1 msk stora kapris
Skölj fiskfiléerna i kallt vatten och torka av dem. Droppa över lite citronsaft, salta och peppra efter smak. Skiva paprikorna och skär stjälksellerin i bitar. Skala schalottenlökarna och skär dem i tunna ringar. Skala och finhacka vitlöksklyftan.
Värm upp smöret i en panna med lock, lägg i schalottenlök och vitlök och bryn en stund. Tillsätt paprika och selleri under omrörning och låt alltsammans steka i ett par tre minuter. Häll i vinet, fortsätt med buljongen, smaksätt med salt och peppar och tillsätt kaprisen. Lägg på fiskfiléerna och låt dra cirka 15–20 minuter under lock på låg värme.
Fräs upp tomaterna i olivolja i en annan panna under tiden. Fördela sedan fiskfiléerna på fyra tallrikar, fördela grönsaker och sås. Fördela också tomaterna och lägg till sist på de stora kaprisarna.
I GLASET
Tokaji Furmint.
Torrt vitt vin från Tokaj, Ungern. Smaken är fruktig och frisk med inslag av gula äpplen, honung, mineral och apelsinskal. Nummer 6214, pris 99 kronor i beställningssortimentet. BESTÄLL HÄR!
Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese.
Halvtorrt vitt vin från Pfalz i Tyskland med fin balans. Druvig doft med toner av mandarin, kvitten och päron. Nummer 5042, pris 100 kronor i Systembolagets ordinarie sortiment. BESTÄLL HÄR!