Fiskfilé med vintergrönsaker

4 PORTIONER

  • 4 fiskfiléer á 160 g, gös eller torsk
  • Citronsaft
  • Salt
  • Peppar
  • 2 gula paprikor
  • 2 gröna paprikor
  • 2–3 stjälkselleri
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 16 körsbärstomater
  • 100 ml torrt vitt vin (t ex Tokaji Furmint, mer information nedan)
  • 300 ml grönsaksbuljong
  • 2 msk smör
  • 2–3 msk små kapris
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk stora kapris

 

Skölj fiskfiléerna i kallt vatten och torka av dem. Droppa över lite citronsaft, salta och peppra efter smak. Skiva paprikorna och skär stjälksellerin i bitar. Skala schalottenlökarna och skär dem i tunna ringar. Skala och finhacka vitlöksklyftan.

 
Värm upp smöret i en panna med lock, lägg i schalottenlök och vitlök och bryn en stund. Tillsätt paprika och selleri under omrörning och låt alltsammans steka i ett par tre minuter. Häll i vinet, fortsätt med buljongen, smaksätt med salt och peppar och tillsätt kaprisen. Lägg på fiskfiléerna och låt dra cirka 15–20 minuter under lock på låg värme.

 
Fräs upp tomaterna i olivolja i en annan panna under tiden. Fördela sedan fiskfiléerna på fyra tallrikar, fördela grönsaker och sås. Fördela också tomaterna och lägg till sist på de stora kaprisarna.

 

I GLASET

 

Tokaji Furmint.
Torrt vitt vin från Tokaj, Ungern. Smaken är fruktig och frisk med inslag av gula äpplen, honung, mineral och apelsinskal. Nummer 6214, pris 99 kronor i beställningssortimentet. BESTÄLL HÄR!

 

 

 

 

 

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese.
Halvtorrt vitt vin från Pfalz i Tyskland med fin balans. Druvig doft med toner av mandarin, kvitten och päron. Nummer 5042, pris 100 kronor i Systembolagets ordinarie sortiment. BESTÄLL HÄR!