Friterat tunnbröd med rökt hjortmousse

4 PORTIONER

  • 1dl crème fraîche
  • 100 g cream cheese (färskost)
  • 100 g rökt hjort eller annat rökt kött, rökt Bärta som vegetariskt alternativ
  • 1 msk färsk, riven pepparrot
  • 1 knippe kruspersilja
  • 1 paket mjukt tunnbröd

 

HJORTMOUSSE
Mixa hjortköttet i matberedaren tills det blir riktigt små bitar. Blanda sedan crème fraîche och cream cheese med det mixade hjortköttet. Smaka upp med pepparrot, salt och peppar sam hackad persilja. Låt stå i kylen minst 1 timma.

 

TUNNBRÖD
Slå olja i en stekpanna, cirka 3 mm djupt, och hetta upp till 160 grader. Skär bröden i valfri form och fritera dem cirka 20 sekunder på varje sida. Låt bröden rinna av på hushållspapper. Klara att serveras.

 

SERVERING
Placera tunnbröden på valfritt fat. Lägg på hjortköttsmixen och toppa med exempelvis lingon och gräslök eller kanske lite löjrom och dill.

 

VINTIPS!

Christina Orange 2022
Ekologiskt orangevin som görs på druvorna Chardonnay, Welschriesling och Sauvignon Blanc. Angenäm doft med toner av medelhavsörter, moget päron och melon. Smaken är frisk med krispig syra, mjuka tanniner och inslag av exotiska frukter och örter. Passar till hjortmousse på friterat knäcke men även julskinka och många vegetariska rätter. Nr 2756, pris 169 kr i Systemets fasta sortiment.

 

FM Riesling QbA 2022
Halvtorrt vitt vin från Deidesheim som från och med 2022 är ekocertifierat. Frisk, aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Smakrikt och välbalanserat med aromatiska toner. Utmärkt till hjortmousse på friterat knäcke men även till fläskkött, pastarätter, sallad och skaldjur. Nr 5844, pris 119 kr i beställningssortimentet.