AT

Christina Orange

Fläskkött
Fläskkött
Fisk
Fisk
Fågel, småvilt
Fågel, småvilt

För att göra orangevin använder man gröna druvsorter. Tack vare lång kontakt med druvskalen blir vinet mörkare än ”vanliga” vitviner. Färgen varierar från mörkt gul till orange. Christina Orange är ett ekologiskt orangevin av druvor från producentens vingårdar i Göttlesbrunn, Carnuntum. Det har fått jäsa med den jäst som finns naturligt i druvskalen, det är ofiltrerat och innehåller inget svavel. Christina är en serie ekologiska viner som framställs enligt äldre metoder. Namnet kommer från vinmakaren Christina Artner-Netzl.

Om leverantören

Christina Wines
Christina Artner-Netzl kallar sig själv för vinbonde, vinälskare och passionerat fan av naturen i Österrike. Tillsammans med sin far Franz Netzl driver hon klassiska Weingut Netzl i ÖSterrikiska Göttlesbrunn, men vid sidan av pågår även projektet Christina Wines. Christina Artner-Netz växte upp på farföräldrarna och föräldrarnas gård där de födde upp gisar och odlade olika spannmål, majs, betor och några vinstockar. Christina hjälpte till överallt på gården, men blev särskilt förtjust i just vinproduktionen. Hon älskade att vara i vingårdarna, hjälpa till i källaren och berätta historier om vinerna för kunder. Med åren valde föräldrarna att fokusera enbart på vinodling och Christina bestämde sig för att studera enologi och vinhantering.
Studierna avslutades med praktik i London, där hon blev mycket imponerad av ekologiskt producerade viner från små producenter världen över. Intresset och passionen för ekologisk och naturlig produktion utan tillsatser gjorde Christina förälskad i uråldriga sätt att producera vin. Därför började hon - tillsammans med sin make - att producera naturliga viner under namnet Christina Wines år 2015.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 2
Sötma
Fyllighet: 5
Fyllighet
Fruktsyra: 7
Fruktsyra
Systembolags nr: 2756
Produkt: Vitt vin
Torrt, Fylligt & Smakrikt
Sortiment: Fast Sortiment
Förpackning: Flaska
Förslutning: Skruvkork
Ekologiskt: Ja
Volym: 750
Årgång: 2023
Producent: Christina Wines
Land: Österrike
Syra: 5,1 g/l
Restsocker: 1 g/l
Alkoholhalt: 12 vol%
Dricktemperatur: 8 °C
Druva: Chardonnay (40%), Welschriesling (30%), Sauvignon Blanc (30%)
Färg: Lysande gul med inslag av orange
Doft: Medelhavsörter, mogna päron och melon. Inslag av grapefrukt.
Smak: Färska exotiska frukter, krispig syra, mjuka tanniner, långvarig örtsmak.
Jordmån: Grusig lösjord med hög krithalt
Framställning: Varje druvsort skördas separat, för hand. Avstjälkning. Fermentering i öppna jäskärl tre veckor med skalkontakt. Därefter lagras vinet tillsammans med sin jästfällning på en kombination av gamla ekfat, rostfria ståltanka och amforor. Ofiltrerat och utan tillsatt svavel.
Passar bra till: Vegetariska rätter, bönor, hummus, sparris, rätter av fisk eller ljust kött.
Systembolaget: 171.00 SEK