Kantarellsoppa med sherry

Till 4 portioner behöver du:

  • 1 l gula kantareller
  • 50 g rotselleri, tärnad
  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 1 vitlöksklyfta, hackad
  • 1 krm timjan
  • 3 msk torr sherry
  • 7 dl kyckling- eller grönsaksbuljong
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • Salt och peppar
  • Smör att steka i

 

Topping

  • 3–4 msk crème fraîche
  • Små smörstekta kantareller
  • Färsk timjan

 

Stek kantareller, rotselleri, lök, vitlök och timjan i smör. Slå på sherry, buljong, mjölk och grädde och låt koka ihop på svag värme i cirka 20 minuter. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Servera med lite crème fraiche, nystekta små kantareller och färsk timjan.

 

I glaset

Crémant d’Alsace Comète. Torrt mousserande vin från Frankrike med blommig doft och rik, fruktig smak. Nr 73043, pris 179 kr i beställningssortimentet.

Chremisa Grüner Veltliner. Vitt, torrt vin från Österrike, Kremstal. Smaken är frisk med toner av mineral, frukt och bär med ett lätt pepprigt avslut. Nr 72106, pris 189 kr i beställningssortimentet.

Ivory & Burt Red Blend. Rött fylligt vin från Kalifornien med angenäm doft och smak av mogna mörka bär och inslag av kryddiga fattoner. Nr 2497, pris 149 kr. Vinet finns på vissa Systembolag. Be din butik ta hem om det saknas på hyllan.

Dalva Porto Dry White. Vitt, torrt portvin från Portugal, Douro. Smaken är rik med runda, mjuka toner och en fantastisk längd. Nr 76534, pris 115 kr (375 ml) i beställningssortimentet.