Madeirasås är en klassiker som görs på Madeiravin. Till sås rekommenderar vi ett enklare vin som Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich eller Veiga Madeira Malvazia 15 YO.
Du behöver:
- 1 st schalottenlök
- 1 msk tomatpuré
- 1 dl Madeiravin
- 3 dl kalvfond (späd enligt anvisning på flaskan)
- 1 kvist färsk timjan
- Salt och peppar efter smak
- En klick smör
- (Eventuellt en skvätt grädde)
Gör såhär:
Hacka lök och bryn cirka en minut (löken ska ej få färg). Tillsätt tomatpuré och bryn cirka en minut. Slå i hälften av Madeiravinet och koka ihop en kort stund. Häll därefter i resten av vinet samt kalvfonden. Lägg i timjankvisten. Låt koka några minuter. Tag upp timjankvisten. Salta och peppra efter behag. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde (inget måste). Blanka av såsen med en klick smör.
Servera till kött!
Tips: Såsen kan redas med maizena om du önskar en tjockare konsistens.
Viner att beställa:
Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich. Nr 76178, pris 99 kr. Läs mer och beställ via granqvistbev.se/76178
Veiga Madeira Malvazia 15 YO. Nr 76175 pris 199 kr. Läs mer och beställ via granqvistbev.se/76175