Madeirasås

Madeirasås är en klassiker som görs på Madeiravin. Till sås rekommenderar vi ett enklare vin som Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich eller Veiga Madeira Malvazia 15 YO.

Du behöver:

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl Madeiravin
  • 3 dl kalvfond (späd enligt anvisning på flaskan)
  • 1 kvist färsk timjan
  • Salt och peppar efter smak
  • En klick smör
  • (Eventuellt en skvätt grädde)

 

Gör såhär:

Hacka lök och bryn cirka en minut (löken ska ej få färg). Tillsätt tomatpuré och bryn cirka en minut. Slå i hälften av Madeiravinet och koka ihop en kort stund. Häll därefter i resten av vinet samt kalvfonden. Lägg i timjankvisten. Låt koka några minuter. Tag upp timjankvisten. Salta och peppra efter behag. Tillsätt eventuellt en skvätt grädde (inget måste). Blanka av såsen med en klick smör.

Servera till kött!

Tips: Såsen kan redas med maizena om du önskar en tjockare konsistens.

 

Viner att beställa:

Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich. Nr 76178, pris 99 kr. Läs mer och beställ via granqvistbev.se/76178

Veiga Madeira Malvazia 15 YO. Nr 76175 pris 199 kr. Läs mer och beställ via granqvistbev.se/76175