PT

Veiga Madeira 5 YO Finest Full Rich

Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck
Ostar
Ostar
Desserter
Desserter

Henriques & Henriques har sitt huvudkontor i den vackra staden Camara de Lobos väster om Funchal på Madeira. Det är en gammal och välrenommerad firma som under lång tid försett världen med bra viner. Tidigare var Sverige en stor marknad men idag är konsumtionen obehagligt liten. Madeira är en kvalitetsprodukt med ett mycket avancerat tillverkningssystem med uppvärmning av vinet i ”estufas”. Förr tillverkades de olika kvaliteterna av Malvasia, Boal, Verdelho och Sercial. Idag är det druvan Negramoll (även kallad Negra Mole eller Tinta Negra) som gäller och de gamla namnen står för olika sötma i vinet – från sött till torrt.

Om leverantören

Henriques & Henriques
Henriques & Henriques, med anor från 1800-talet, är den största självständiga producenten av vin av typen Madeira. Företaget har fraktat vin under eget märke sedan 1925 och till skillnad från många andra Madeiraproducenter äger de egna vingårdar. Madeira är ett starkvin som fått sitt namn efter den vulkaniska ö som vinet kommer från. Ett Madeiravin skapas genom en speciell upphettningsprocess, som värmer vinet över en längre period. Smaken varierar - från torr till väldigt söt. En öppnad flaska Madeira håller sig fräsch i flera år, eftersom den är resistent mot oxidering. Det finns fem "nyckelkdruvor" som används vid framställningen av Madeira. Första är den blå druvan Negramoll (även kallad Negra Mole eller Tinta Negra). Sedan följer fyra klassiska druvor: Sercial, Verdelho, Boal och Malvazia (även kallad Malmsey).

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 8
Sötma
Fyllighet: 8
Fyllighet
Fruktsyra: 9
Fruktsyra
Systembolags nr: 76178
Produkt: Starkvin
Madeira, Halvsöt
Sortiment: Beställningssortiment
Förpackning: Halvflaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 375
Ålder: 5 YO
Producent: Henriques & Henriques
Land: Portugal
Område: Madeira
Syra: 5,2 g/l
Restsocker: 109,5 g/l
Alkoholhalt: 19 vol%
Hållbarhet: Minst 25 år
Dricktemperatur: 18 - 20 °C
Druva: Negramoll (100%)
Färg: Bärnstensfärgad med gyllene anslag
Doft: Komplex doft med inslag av valnötter och torkad frukt.
Smak: Söt, fyllig smak med inslag av nötter och torkade frukter.
Jordmån: Vulkaniska jordarter
Framställning: Temperaturkontrollerad jäsning på ståltank som avbryts relativt tidigt med hjälp av vinsprit för att behålla söthetsgraden i vinet. Sedan upphettas vinet till 45° under 90 dagar.
Passar bra till: Aperitif, mörk choklad, färsk frukt, sorbet, jordgubbar, kaffekryddade desserter ex. tiramisu samt till kaffet.
Systembolaget: 109.00 SEK