Scott Hazeldine är chefsvinmakare hos Schild Estate i Barossa Valley i Australien och har varit med och byggt upp vineriet från grunden. ”De viner jag gör allra minst med blir de bästa. Druvorna ska tala för sig själva”, säger han.

Schild Estate är ett av de ledande vinerierna i Barossa Valley i South Australia, någon timmes bilresa norr om Adelaide. I Systembolagets beställningssortiment finns det två fylliga röda viner och ett torrt vitt vin från Schild (se nästa sida).

I Europa skördas druvorna från mitten av augusti till en bit in i oktober, men i Australien plockas de vanligtvis från slutet av januari till början av april.

–Den sista mars blev vi klara i år, säger Scott Hazeldine. Årgång 2020 visade sig vara en ovanligt liten skörd, faktiskt en av de minsta vi haft på Schild Estate. Men kvaliteten är det inget fel på!

–Det var väldigt torrt i södra Australien vid årsskiftet och under blomningstiden i höstas var vädret väldigt varierande, omväxlande varmt och kallt. Det gjorde att fruktsättningen också varierade, vilket resulterade i små druvklasar med låg vikt.

I början av 2020 härjades – som du kanske minns – Australien av förödande bränder. Även många vinerier drabbades svårt, men Barossa Valley kom undan med blotta förskräckelsen.

–Vi är lyckligt lottade och mycket tacksamma för det, säger Scott Hazeldine. Våra närmaste grannar i Adelaide Hills råkade riktigt illa ut. En tredjedel av odlingarna i regionen förstördes, många vinerier blev rökskadade och några brann ner till grunden.

Pandemin påverkar också vinbranschen och när detta skrivs i slutet av april är restauranger och barer stängda i Australien.

–Som tur var hann vi med skörden innan restriktionerna kom, säger Scott Hazeldine. Vi uppmuntrade våra vinerimedarbetare från Georgien att åka hem så fort vi var färdiga, det var i sista minuten.

Schild estate grundades 1952 av makarna Ben och Alma Schild. De hade tänkt satsa på blandat lantbruk med allt från fårskötsel till vinodling på de tolv hektar stora ägorna. Men efter bara fyra år avled Ben Schild i en hjärtattack och den sextonårige sonen Ed fick ta över ansvaret.

Som tjugoåring gifte sig Ed med Lorraine och tillsammans utvecklade de gården och köpte också till flera andra vingårdar. I början av 1980-talet fick de chansen att ta över Moorooroo, en vingård som anlades redan 1847 mellan floderna North Para River och Jacob Creek. Den anses vara en av världens äldsta och fortfarande finns det några rader kvar av de ursprungliga vinrankorna. Sverige fick ett litet parti av det exklusiva Moorooroo-vinet i vintras.

I dag drivs Schild Estate av den tredje generationen: Michael Schild är ansvarig för vinodlingarna medan hans systrar Judy Watson och Leanne Chapman sköter ekonomi och administration.

Familjen Schild sålde under många år sina druvor till andra vinföretag i trakten. Men när efterfrågan på australiska viner ökade på 1990-talet gick många över till att odla druvor i egen regi. Då började Schild producera vin i sitt eget namn och öppnade 1998 en butik i centrala Lyndoch i Barossa Valley.

– I och med att vinerna sålde allt bättre blev det naturligt att också bygga ett eget vineri, berättar Scott Hazeldine. När familjen letade efter en vinmakare fick de höra talas om mig och jag fick frågan om jag ville hjälpa till att bygga upp anläggningen. Så blev det och nu har jag jobbat här i mer än tio år!

Dagens vinnjutare är mer kunniga och de flesta frågar efter balanserade viner med lägre alkoholhalt. Just sådana viner som vi producerar.

Valley of hope winery utmed Barossa Valley Way stod klart 2010. De första fem åren var fokus helt inriktat på att få igång själva tillverkningsprocessen.

–När det var klart koncentrerade vi oss på vinodlingarna för att få fram bästa möjliga druvråvara, säger Scott Hazeldine. Arbetet i de elva olika vinodlingarna leds av Michael Schild som arbetar tätt tillsammans med Scott Hazeldine.

–Råmaterialet är det viktigaste och det som påverkar slutresultatet mest. Det är viktigt att få fram de bästa vinrankorna och att vårda dem på bästa sätt, säger Scott Hazeldine. Vi kan göra mycket i vineriet men utan bra råvara står vi oss slätt.

Schild Estate är med sina 200 hektar odlingsmark det största privatägda vinhuset i Barossa Valley.

–Vi håller på med utvecklingsarbete på flera ställen och för närvarande odlar vi på cirka 140 hektar, säger Scott Hazeldine. Hälften av druvorna använder vi själva, resten säljer vi till andra vinföretag.

70 procent av arealen upptas av Shiraz, den blå druva som blivit synonym med Barossa Valley. Resten är välkända sorter som Grenache, Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay och Riesling. Druvorna ska ”tala” för sig själva, säger Scott Hazeldine:

–Ärligt talat blir de viner jag gör minst med allra bäst. Med bra druvor går mitt jobb ut på att med lätt hand styra upp vinet i vinifieringen. Kraft och koncentration är aldrig några problem för oss, skickligheten ligger i att låta vinet vara sig självt med utsökt smak och fräsch friskhet. Det är vårt fokus.

Scott Hazeldine har noterat en tydlig förändring i kundernas smakpreferenser under det senaste decenniet:

–Dagens vinnjutare är helt enkelt mer kunniga och de flesta frågar efter balanserade och fräscha viner med lägre alkoholhalt och inte så mycket eksmak. Det är positivt för oss eftersom vi producerar just sådana viner.

 

MYCKET ERFAREN VINMAKARE

Scott Hazeldine är 46 år och har arbetat i vinbranschen sedan 20-årsåldern. Han växte upp i Malawi i sydöstra Afrika och gick på internatskola i Storbritannien. Scott Hazeldines fru Rebecca kommer från en vinodlarfamilj i Barossa Valley som under en tid ägde världsberömda Jacob’s Creek.

– Men jag började med att läsa marinbiologi och fick sedan arbete på ett företag som ger råd om oljebekämpning i havet. Jobbet blev lite för tufft för mig och jag flyttade tillbaka till familjen i Australien. Efter ett tillfälligt inhopp i skörden på en vingård i Barossa Valley blev jag ”fast” och började plugga vinkunskap på universitetet!

 

TRE FINA VINER FRÅN SCHILD SOM FINNS PÅ SYSTEMBOLAGET

 

Schild Estate Shiraz 2015
Ett klassiskt rödvin som görs på Shiraz, den druva som förknippas allra mest med Barossa Valley. Fylligt och kryddigt. Stor doft och intensiv smak med inslag av plommon, choklad och vanilj. Perfekt till grillad stek med pommes frites, tycker Scott Hazeldine. Nr 75398, pris 199 kr. Detaljerad information och beställning!

 

 

 

 

Schild Estate Cabernet Sauvignon 2015
Ett fylligt, kryddigt och mustigt rött vin. Stor doft och smak med toner av mörka bär och sandelträ. Mjuka tanniner och fantastisk eftersmak. Du dricker det med fördel till rätter med lamm och annat grillat kött, pastarätter samt lagrade hårdostar. Nr 75924, pris 199 kr. Detaljerad information och beställning!

 

 

 

 


Schild Estate Chardonnay 2017
Ett torrt, fylligt och smakrikt vitt vin. Härlig doft och mjuk smak med inslag av vita persikor, färsk citrus, nötter och en touch av badsalt. Avnjut det till fisk, skaldjur och sommarens bufférätter. Nr 72225, pris 169 kr. Detaljerad information och beställning!

 

NY LEVERANS KOMMER 2021

 

 

 

 

Moorooroo Shiraz är ett mycket speciellt vin – det görs av druvor från de ursprungliga vinrankorna i odlingen Moorooroo från 1847. Vi fick en leverans om 30 flaskor som lanserades och sålde slut på Systembolaget i mars. Men håll ut – i början av 2021 kommer årgång 2017 och då har du chansen att förvärva en flaska av vinet som fått 99 poäng i vinguiden Halliday. Du får besked i vårt e-nyhetsbrev när rariteten kommer!