Vad betyder det egentligen när ett vitt vin beskrivs som friskt och fruktigt? Eller när ett rött är fylligt och smakrikt? Vinfo förklarar hur du kan tolka de begreppen.

Det finns många sätt att förklara hur ett vin smakar. Här är några av mest vanliga beskrivningarna:

Frisk och fruktigt brukar betyda att det är ett vitt vin med frisk smak och tydlig syrlighet, kanske stramar det lite grand i munhålan vid första klunken. Du kan förnimma smaktoner av äpple, citrus och krusbär. Vinet är
torrt men kan ha en liten sötma.

Tokaji Furmint 2017 från Ungern är ett utmärkt exempel på ett friskt och fruktigt vin. Det har den typiska tonen av äpple men även inslag av honung, mineral och apelsinskal. Vinet passar utmärkt att dricka till fisk, skaldjur, sallader, bufférätter samt som apéritif. Nr 6214, pris 99 kr på Systembolaget. Beställ här!

 

Druvigt och blommigt signalerar ett vitt vin med tydlig smak av den druva det görs av. Det har ofta också doft- och smaktoner som påminner om hur blommor doftar. Milda toner av kryddor förekommer också och det är vanligt att vinet har viss sötma. Du kan känna aromer av fläderblom, mango, sommarblommor och kanske rosor.

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2018 är ett bra exempel på ett druvigt och blommigt vin. Det har både doft och smak av gröna druvor men även inslag av persikor, honungsmelon och lime. I smaken kan det också förnimmas lite apelsinton. Vinet är perfekt som apéritif, till fisk och skaldjur med heta och asiatiska inslag, milda ostar samt desserter. Nr 5042, pris 100 kr i Systembolagets ordinarie sortiment.

 

Fylligt, fruktigt och smakrikt brukar avse ett rött vin med tydlig smak av frukt, syrlighet och fyllighet. Det har toner av mörka bär som exempelvis blåbär, svarta vinbär, moreller och björnbär. Ofta kan du också förnimma toner av mjölkchoklad, mörk choklad, lakrits, kaffe och vanilj.

Ivory & Burt Red Blend 2018 är ett bra exempel. Nr 2497, pris 139 kr i Systembolagets fasta sortiment.