Nu finns unika Mantra Pinot Noir som årgång 2017. Det fruktiga och friska vinet med ton av skogshallon produceras av Bodega Secreto Patagonico och har sedan det kom till Sverige för tre år sedan fått mycket uppskattning av både vinvänner och vinkritiker.

Pinot Noir – den svårodlade mörkblå druvan som mest brukar förknippas med Bourgogne i Frankrike – har på några få år kommit att bli en symbol för Patagonien. Landskapet kallas ofta för ”världens ände” och har tidigare ansetts omöjligt för vinodling på grund av sitt ogästvänliga klimat med extrema temperaturer och hårda vindar. Först för tjugo år sedan anlades de första kommersiella vinodlingarna i Patagonien.

– Det visade sig att Pinot Noir fungerar bra här, säger Tomás Groppo Parisi, vars föräldrar Carlos och Cristina Grappo grundade Bodega Secreto Patagonico. Druvan trivs helt enkelt i vår otillgängliga, kalla klimatzon.

Tomás Groppo Parisi driver bodegan tillsammans med sin syster Sofia. Odlingarna omfattar omkring 50 hektar i San Patricio del Chânar i Neuquén-provinsen.

– Vinet som säljs i Sverige är vårt främsta exportvin och vi är väldigt stolta över det, säger Tomás Groppo Parisi.

– Druvorna plockas för hand och sorteras i omgångar på 40 kilo för att inte jäsningen ska sätta igång för tidigt. Vinet lagras först i cementtankar och därefter i franska ekfat, vilket ger en elegant och silkig känsla i munnen. Det är mycket fruktigt med toner av söta jordgubbar och körsbär men även lite kryddighet. Vi har faktiskt odlat körsbär här tidigare, de kommer tillbaka i vinet nu!

Tomás äter gärna lax eller forell till Mantra Pinot Noir.

– Ja, Pinot Noir och lax är en helt perfekt kombination, säger han. Men vinet passar även mycket bra till klassisk risotto och till svamprätter.

 

Men vad står vinets namn för?
– Mantra betyder centrum, och centrat i varje person är själen och Mantra, det vill säga vinet, är den sanna själen i Patagoniens terroir. Mantra är ju också något som man repeterar för sig själv och koncentrerar sig på!

 

Tomás Groppo Parisi beskriver klimatet i det avlägsna Patagonien som kontinentalt.

– Tack vare de många soltimmarna får vi mycket frukt på vinstockarna. Vi har stora skillnader i temperatur mellan natt och dag under växtsäsongen, vilket gör att druvorna behåller sin syra och blir smakrika. Det torra och blåsiga klimatet ger friska vinrankor och vi behöver inte använda bekämpningsmedel.

Däremot måste vi konstbevattna. Patagonien är glesbefolkat med stora vidder.

– Vi har klarat oss bra i pandemin så här långt, säger Tomás Groppo Parisi. Men vi är noga med att följa alla regler för att förhindra eventuell virusspridning.

 

 

 

 

Mantra Pinot Noir 2017
Medelfylligt, kryddigt och mustigt rött vin. Nyanserad, kryddig doft med inslag av fat, körsbär, jordgubbar, choklad, sandelträ och örter. Smaken är nyanserad, kryddig med inslag av fat, skogshallon, körsbär, nougat, kanel och örter. Det passar fint till fläsk- och nötkött, även lax och forell samt rätter med svamp och tomatbaserade såser. Nummer 2668, pris 159 kronor. BESTÄLL HÄR!