PT

H&H Terrantez 20 YO

Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck
Ostar
Ostar
Desserter
Desserter

Ungefär 100 mil från Portugals fastland ligger den vulkaniska ön Madeira. På terrasser utmed öns sluttningar odlas druvor som blir till ett nötigt och friskt starkvin med karaktäristiskt bränd smak: Madeiravin! Under tidigt 1900-tal var Madeira en mycket populär dryck i Sverige. Mellan världskrigen var vi till och med världens största importör av vinet. Idag ligger konsumtionen tyvärr på försumbara nivåer. Söt Madeira framställs på samma sätt som portvin, genom att 96-procentig druvsprit tillsätts i jäsande must och på så vis avbryter jäsningen. För den torra Madeiran väntar man till vinet jäst klart innan man tillsätter druvspriten. Gemensam för alla Madeiratyper är den upphettningsprocess där vinet värms under en längre tid. Från början skedde uppvärmingen naturligt när faten transporterades till sjöss och utsattes för solljus och värme. Idag ser processen annorlunda ut. Just det här vinet, som tillverkas till 100 procent av druvan Terrantez, är under en period lagrat på fat som hettas upp naturligt genom stora fönster i Henriques & Henriques moderna anläggning.
Terrantez upplevs ”mediumsött” för att vara madeira (men är fortfarande ett sött vin). Guldmedalj vid 2023 Decanter World Wine Awards, London.

Om leverantören

Henriques & Henriques
Henriques & Henriques, med anor från 1800-talet, är den största självständiga producenten av vin av typen Madeira. Företaget har fraktat vin under eget märke sedan 1925 och till skillnad från många andra Madeiraproducenter äger de egna vingårdar. Madeira är ett starkvin som fått sitt namn efter den vulkaniska ö som vinet kommer från. Ett Madeiravin skapas genom en speciell upphettningsprocess, som värmer vinet över en längre period. Smaken varierar - från torr till väldigt söt. En öppnad flaska Madeira håller sig fräsch i flera år, eftersom den är resistent mot oxidering. Det finns fem "nyckelkdruvor" som används vid framställningen av Madeira. Första är den blå druvan Negramoll (även kallad Negra Mole eller Tinta Negra). Sedan följer fyra klassiska druvor: Sercial, Verdelho, Boal och Malvazia (även kallad Malmsey).

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Systembolags nr: 93437
Produkt: Starkvin
Madeira, Söt
Sortiment: Tillfälligt Sortiment Exklusiv
Lanseringsdag: 2023-12-01
Förpackning: Helflaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 750
Producent: Henriques & Henriques
Land: Portugal
Område: Madeira
Syra: 8,03 g/l
Restsocker: 77 g/l
Alkoholhalt: 20 vol%
Dricktemperatur: Lätt kylt eller rumstempererat °C
Druva: Terrantez (100%)
Färg: Strålande gyllengul
Doft: Valnötter, torkad frukt och fattoner.
Smak: Kryddiga toner, fattoner och bittermandel. Komplex, elegant, balanserad.
Jordmån: Vulkanisk jord (övervägande basalt)
Framställning: Temeraturkontrollerad jäsning (27º) med lätt skalmaceration. Jäsningen avbryts genom att vinsprit på 96% tillsätts. Vinet lagras under en period i värme, på fat som värms upp naturligt av solen. Regelbunden kontroll under lagringstiden. Lagrat på vita amerikanska ekfat i lagringskällaren i Câmara de Lobos i minst 20 år.
Passar bra till: Torkad frukt, foie gras, rökt skinka, stark ost. Eller på egen hand!
Systembolaget: 899.00 SEK