H&H Terrantez 20 YO |
Apértif Sällskapsdryck Ostar Desserter |
Ungefär 100 mil från Portugals fastland ligger den vulkaniska ön Madeira. På terrasser utmed öns sluttningar odlas druvor som blir till ett nötigt och friskt starkvin med karaktäristiskt bränd smak: Madeiravin! Under tidigt 1900-tal var Madeira en mycket populär dryck i Sverige. Mellan världskrigen var vi till och med världens största importör av vinet. Idag ligger konsumtionen tyvärr på försumbara nivåer. Söt Madeira framställs på samma sätt som portvin, genom att 96-procentig druvsprit tillsätts i jäsande must och på så vis avbryter jäsningen. För den torra Madeiran väntar man till vinet jäst klart innan man tillsätter druvspriten. Gemensam för alla Madeiratyper är den upphettningsprocess där vinet värms under en längre tid. Från början skedde uppvärmingen naturligt när faten transporterades till sjöss och utsattes för solljus och värme. Idag ser processen annorlunda ut. Just det här vinet, som tillverkas till 100 procent av druvan Terrantez, är under en period lagrat på fat som hettas upp naturligt genom stora fönster i Henriques & Henriques moderna anläggning.
Terrantez upplevs ”mediumsött” för att vara madeira (men är fortfarande ett sött vin). Guldmedalj vid 2023 Decanter World Wine Awards, London.
Om leverantören
Inspirationslänkar
- Choklad- och kastanjekaka
Portvinsdrinkar
Fattiga riddare med björnbär, kanelmaräng och riven mandel
Favaíto Anneberg
Favaíto Spritz
Favaíto Cerveja
Favaíto Honeysuckle
Favaíto Bonito Mojito
Favaíto Liqourice
Privatimport
Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.
Systembolags nr: | 93437 |
Produkt: | Starkvin Madeira, Söt |
Sortiment: | Tillfälligt Sortiment Exklusiv |
Förpackning: | Helflaska |
Förslutning: | Naturkork |
Volym: | 750 |
Producent: | Henriques & Henriques |
Land: | Portugal |
Område: | Madeira |
Syra: | 8,03 g/l |
Restsocker: | 77 g/l |
Alkoholhalt: | 20 vol% |
Dricktemperatur: | Lätt kylt eller rumstempererat °C |
Druva: | Terrantez (100%) |
Färg: | Strålande gyllengul |
Doft: | Valnötter, torkad frukt och fattoner. |
Smak: | Kryddiga toner, fattoner och bittermandel. Komplex, elegant, balanserad. |
Jordmån: | Vulkanisk jord (övervägande basalt) |
Framställning: | Temeraturkontrollerad jäsning (27º) med lätt skalmaceration. Jäsningen avbryts genom att vinsprit på 96% tillsätts. Vinet lagras under en period i värme, på fat som värms upp naturligt av solen. Regelbunden kontroll under lagringstiden. Lagrat på vita amerikanska ekfat i lagringskällaren i Câmara de Lobos i minst 20 år. |
Passar bra till: | Torkad frukt, foie gras, rökt skinka, stark ost. Eller på egen hand! |
Systembolaget: | 899.00 SEK |