PT

Porto Krohn Colheita 2005

Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck
Ostar
Ostar
Desserter
Desserter

I området längs Dourofloden i norra Portugal framställs de goda portvinerna. Marken är mager men ger druvskördar som i bästa fall kan utvecklas till mycket förnämliga produkter. Det här vinet framställs av de klassiska portvinsdruvorna Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca och Tinta Roriz. Vintern före skörden 2005 var extremt kall och torr Vattenreserverna lämnades kraftigt utarmade efter ett redan torrt och varmt 2004. Växtsäsongen började senare än vanligt till följd av det kyliga vädret och brist på vatten. Hela växtsäsongen präglades av lägre kraft och liten bärstorlek hos alla druvsorter. Från 16 maj till 6 september kom inget regn. Men trots extrem värme och torka fortsatte mognadsprocessen normalt, men långsammare än vanligt. Mellan den 6 och 9 september föll lyckligtvis stadiga regnmängder och skörden blev perfekt mogen och välbalanserad.

Om leverantören

Krohn, Sucrs. LDA
Wiese & Krohn är en portvinsproducent i Portugisiska Douro. Företaget äger den A-klassade vingården Quìnta do Retíro Novo, som ligger i en liten by i Rio Torto-dalen. Produktionen är inriktad på fatlagrade viner, Tawnies och Colheitas, vilka har ett mycket gott anseende. Av de finaste skördarna görs Colheita hellre än Vintage. Vid tillverkningen av portvinerna har kombinationen av modern teknik och traditionella metoder stor betydelse. Druvorna till de bästa portvinerna fottrampas av mänskliga fötter, men företaget har också modern utrustning med robotar som trampar druvorna automatiskt. Produktionen övervakas av två kvinnor, Iolanda Carneiro och Maria José Aguiar. Wiese & Krohn grundades 1865 av två norrmän, Theodor Wiese och Dankert Krohn. På den tiden gjordes dock inte bara affärer med portvin. En annan viktig handelsvara var Portugals nationalrätt Bacalhau, den torkade och saltade torsken. Lasten med fisk gick från Bergen i Norge och på vägen tillbaka var båtarnas lastrum fyllda med portvin. Det dröjde inte länge förrän Krohns portvin blev en välkänd syn i många norska och svenska hem. Idag är Wiese & Krohn ett renodlat portvinshus och drivs av företagsgruppen WineStone, som köpte upp vinhuset 2023, sedan det under många år varit i familjen Falcão Carneiros ägo.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 8
Sötma
Fyllighet: 10
Fyllighet
Fruktsyra: 6
Fruktsyra
Systembolags nr: 55205
Produkt: Starkvin
Rött Portvin, Colheita
Sortiment: Beställningssortiment
Förpackning: Helflaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 750
Årgång: 2005
Producent: Krohn, Sucrs. LDA
Land: Portugal
Område: Trás-os-Montes
Distrikt: DOC Trás-os-Montes
Syra: 5 g/l
Restsocker: 116 g/l
Alkoholhalt: 20 vol%
Dricktemperatur: 12-16 °C
Druva: Druvblandning rött (100%)
Färg: Tegelröd
Doft: Rik soft av sultanrussin, torkad aprikos, hallon. Mjukt kryddig.
Smak: Balanserad. Smörkola, nötter, kryddor och kanel. Generöst avslut.
Jordmån: Granit och skiffer
Framställning: Jäsning i slutna tankar. Druvsprit tillsätts för att avbryta jäsningsprocessen och bevara en viss söthetsgrad. Colheita är en Tawny från ett speciellt skördeår, som sedan har fatlagrats i minst sju år.
Passar bra till: Desserter som pekannötspaj och crème brûlée. Eller på egen hand som avslut på en god måltid.
Systembolaget: 424.00 SEK