PT

Porto Krohn Colheita 2006

Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck
Ostar
Ostar
Desserter
Desserter

I området längs Dourofloden i norra Portugal framställs de goda portvinerna. Marken är mager men ger druvskördar som i bästa fall kan utvecklas till mycket förnämliga produkter. Det här vinet framställs av de klassiska portvinsdruvorna Touriga Nacional, Touriga Francesa, Tinta Barroca och Tinta Roriz. Efter två mycket torra år (2004 och 2005) bjöd vintern 2005/2006 på mer normala regnförhållanden. Dock inte tillräckligt för att fylla de mycket låga grundvattennivåerna. Hög fuktighet i juni krävde åtgärder för att förebygga förebygga oidium hela regionen. Från juli till mitten av augusti steg temperaturerna över det normala för perioden. Andra halvan av augusti bjöd på viktigt regn som hjälpte druvorna att mogna. Tyvärr drog ny hetta in i början av september, vilket rubbade balansen hos de nästan mogna druvklasarna. Vad som startade som en tidig mognad slutade med skörd mellan den 18 och 22 september. Trots tuffa förhållanden har årgång 2006 gett omgångar med riktigt fina portviner.

Om leverantören

Krohn, Sucrs. LDA
Wiese & Krohn är en portvinsproducent i Portugisiska Douro. Företaget äger den A-klassade vingården Quìnta do Retíro Novo, som ligger i en liten by i Rio Torto-dalen. Produktionen är inriktad på fatlagrade viner, Tawnies och Colheitas, vilka har ett mycket gott anseende. Av de finaste skördarna görs Colheita hellre än Vintage. Vid tillverkningen av portvinerna har kombinationen av modern teknik och traditionella metoder stor betydelse. Druvorna till de bästa portvinerna fottrampas av mänskliga fötter, men företaget har också modern utrustning med robotar som trampar druvorna automatiskt. Produktionen övervakas av två kvinnor, Iolanda Carneiro och Maria José Aguiar. Wiese & Krohn grundades 1865 av två norrmän, Theodor Wiese och Dankert Krohn. På den tiden gjordes dock inte bara affärer med portvin. En annan viktig handelsvara var Portugals nationalrätt Bacalhau, den torkade och saltade torsken. Lasten med fisk gick från Bergen i Norge och på vägen tillbaka var båtarnas lastrum fyllda med portvin. Det dröjde inte länge förrän Krohns portvin blev en välkänd syn i många norska och svenska hem. Idag är Wiese & Krohn ett renodlat portvinshus och drivs av företagsgruppen WineStone, som köpte upp vinhuset 2023, sedan det under många år varit i familjen Falcão Carneiros ägo.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 8
Sötma
Fyllighet: 10
Fyllighet
Fruktsyra: 6
Fruktsyra
Systembolags nr: 52260
Produkt: Starkvin
Rött Portvin, Colheita
Sortiment: Beställningssortiment
Förpackning: Helflaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 750
Årgång: 2006
Producent: Krohn, Sucrs. LDA
Land: Portugal
Område: Trás-os-Montes
Distrikt: DOC Trás-os-Montes
Syra: 4,1 g/l
Restsocker: 105 g/l
Alkoholhalt: 20 vol%
Dricktemperatur: 12-16 °C
Druva: Druvblandning rött (100%)
Färg: Djupt mörk gyllenbrun
Doft: Frisk med inslag av fikon, smörkola, muscovadosocker och muskotnöt
Smak: Smakexplosion av plommon, nötter, kanel och russin. Frisk syra balanserar
Jordmån: Granit och skiffer
Framställning: Jäsning i slutna tankar. Druvsprit tillsätts för att avbryta jäsningsprocessen och bevara en viss söthetsgrad. Colheita är en Tawny från ett speciellt skördeår, som sedan har fatlagrats i minst sju år.
Passar bra till: Smaker av mandel, bär och mörk choklad. Till blåmögelost eller som avslut på en god måltid.
Systembolaget: 444.00 SEK