PT

Porto Krohn Vintage 2003

Apértif
Apértif
Sällskapsdryck
Sällskapsdryck
Ostar
Ostar
Desserter
Desserter

I området längs Dourofloden i norra Portugal framställs de goda portvinerna. Marken är mager men ger druvskördar som i bästa fall kan utvecklas till mycket förnämliga produkter. Portvin framställs genom att jäsningsprocessen stoppas då en tillsats av vinsprit hälls i den jäsande musten. De vanligaste druvorna är Tinta Roriz, Tinta Barroca, Touriga Francesa samt Touriga Nacional. Samtliga används till portvin. En Vintage Port är en utvald årgång som sedan får mogna på flaska efter det att den tappats någon gång mellan 1 juli året efter skörden samt 1 juni året därefter. Detta vin är veganvänligt.

Om leverantören

Krohn, Sucrs. LDA
Wiese & Krohn är en portvinsproducent i Portugisiska Douro. Företaget äger den A-klassade vingården Quìnta do Retíro Novo, som ligger i en liten by i Rio Torto-dalen. Produktionen är inriktad på fatlagrade viner, Tawnies och Colheitas, vilka har ett mycket gott anseende. Av de finaste skördarna görs Colheita hellre än Vintage. Vid tillverkningen av portvinerna har kombinationen av modern teknik och traditionella metoder stor betydelse. Druvorna till de bästa portvinerna fottrampas av mänskliga fötter, men företaget har också modern utrustning med robotar som trampar druvorna automatiskt. Produktionen övervakas av två kvinnor, Iolanda Carneiro och Maria José Aguiar. Wiese & Krohn grundades 1865 av två norrmän, Theodor Wiese och Dankert Krohn. På den tiden gjordes dock inte bara affärer med portvin. En annan viktig handelsvara var Portugals nationalrätt Bacalhau, den torkade och saltade torsken. Lasten med fisk gick från Bergen i Norge och på vägen tillbaka var båtarnas lastrum fyllda med portvin. Det dröjde inte länge förrän Krohns portvin blev en välkänd syn i många norska och svenska hem. Idag är Wiese & Krohn ett renodlat portvinshus och drivs av företagsgruppen WineStone, som köpte upp vinhuset 2023, sedan det under många år varit i familjen Falcão Carneiros ägo.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 9
Sötma
Fyllighet: 10
Fyllighet
Fruktsyra: 8
Fruktsyra
Systembolags nr: 54896
Produkt: Starkvin
Rött Portvin, Vintage
Sortiment: Beställningssortiment
Förpackning: Flaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 750
Årgång: 2003
Producent: Krohn, Sucrs. LDA
Land: Portugal
Område: Trás-os-Montes
Distrikt: DOC Trás-os-Montes
Syra: 4,58 g/l
Restsocker: 94 g/l
Alkoholhalt: 20,5 vol%
Dricktemperatur: 12-18 °C
Druva: Druvblandning rött (100%)
Färg: Rödbrun
Doft: Doft av nötter, russin och mandel.
Smak: Stor frukt med viss mognad. Härlig koncentration av frukt och mörka bär.
Jordmån: Granit och skiffer
Framställning: Druvorna är fottrampade enligt det gamla sättet att få fram musten. Vinet har jästs på öppna tankar av granit, så kallade "lagares" och därefter har vinet fått mogna på flaska under utmärkta lagringsförhållande.
Passar bra till: Nötter, ostar, fikon, patéer, gåslever eller till en dessert med torkade frukter, honung och sötsaker.
Systembolaget: 524.00 SEK