Champagnemästarna

Skåla in det nya året i riktigt fin champagne från familjeföretaget Jean-Noël Haton! Sedan åtskilliga år tillbaka har vi på Granqvist Beverage House nöjet att samarbeta med de mästerliga champagnemakarna i floden Marnes dalgång.

Grunden till Champagne Jean-Noël Haton lades år 1610 när François Haton köpte mark i Damery och började odla druvor. Men det var först år 1928 som Octave Haton startade champagnetillverkning. Tidigare såldes druvorna till olika champagneproducenter.

Idag drivs vineriet av tionde och elfte generationen Haton: Jean-Noël som fokuserar på druvodlingarna och hans son Sébastien som ansvarar för vinproduktionen. Haton är därmed ett av få oberoende champagnehus – de flesta andra ingår i stora koncerner med många varumärken och exporteras över hela världen.

– Haton är ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse i och med att hela familjen är involverad i verksamheten, säger exportchefen Anton Hobbs. Att alla jobbar tätt tillsammans mot samma mål skapar den långsiktighet som behövs för att producera champagne i toppklass, år efter år.

Familjetraditionen är säkrad också framöver:

– Den tolfte generationen kommer nog att börja arbeta lagom till vår champagnetillverknings hundraårsjubileum år 2028, säger Anton Hobbs.

I förhållande till de stora champagnehusen är Haton ett litet företag, men ändå ett av de största fristående med sina femton medarbetare.

Orten Damery – som har cirka 1 200 invånare – ligger i floden Marnes dalgång i södra delen av Champagne i norra Frankrike. Områdets kalkhaltiga jordar är perfekta framför allt för de blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier, men även den gröna Chardonnay trivs bra här.

Familjen Haton odlar druvor på 60 hektar, varav många i lägen klassade som Grand Cru och Premier Cru. 20 hektar är i familjens ägo och 40 hektar arrenderas. Haton har dessutom ett gott samarbete
med andra druvodlare i Champagne och köper vid behov in druvor från dem.

Druvsorterna plockas för hand och pressas var för sig. Druvmusten får sedan jäsa som ett vanligt, stilla vin under några månader. Efter att sorterna blandats till en välbalanserad cuvée och vinet buteljerats
tillsätts socker och jäst. Därmed startar en andra jäsning som ger upphov till de fina bubblorna.

Enligt den franska vinlagen måste jäsningen på flaska ske under minst 15 månader. Men hos Haton lagras vinerna mellan två och fem år.


Efter lagringstiden vrids flaskorna för att jästfällningarnaska samlas i korken innan flaskhalsen kyls ned och den frusna isproppen skjuts ut tillsammans med jästsedimentet. Till sist fylls flaskorna upp med vin, som beroende på vilken stil den färdiga champagnen ska få, har olika söthetsgrad.

2021 har varit ett vädermässigt ansträngande år i Champagne.

– I april och maj var det frost i flera dagar och senare drabbades många odlingar av både mögelangrepp och hagelskador i stor omfattning, säger Anton Hobbs. Här hade vi några dagar med extremt mycket nederbörd, åska och stormbyar.

Vädret stabiliserades efter sommaren och i Marnedalen kundeodlarna skörda druvor med bättre kvalitet och i något större kvantiteter än vad man räknat med. Flera vinerier fick brist på skördearbetare eftersom många trodde att det inte fanns så mycket druvor att plocka på grund av frosten och ovädren.

 

HATON BRUT CLASSIC
Druvor: Pinot Meuiner (60 procent) och Pinot Noir (40 procent). Blandningen ger champagnen en mycket rik och fyllig doft och smak. Passar fint som apéritif och till festbuffén. Nr 77637, pris 259 kr i beställningssortimentet. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HATON BRUT RÉSERVE
Druvor: Pinot Noir (35 procent), Pinot Meunier (35 procent) och Chardonnay (30 procent). Lagrad minst tre år. Stort doft av vita persikor och apelsinblom, generös smak och perfekt mousse. Avnjuts till ostron, skaldjur och fisk – och givetvis som apéritif. Nr 77570, pris 289 kr. Beställ här!

 

 

 

 

 

 

 

 

HATON CUVÉE ROSÉ
Druvor: Pinot Noir (35 procent), Pinot Meunier (35 procent) och Chardonnay (30 procent). Lagrad minst tre år. Fruktig, balanserad doft och smak med inslag av smultron, generös avslutning. Passar bra till ostron, skaldjur och fisk samt som apéritif. Nr 77621, pris 309 kr. Beställ här!