Fina viner att servera till buffé!

Du ska vara medveten om att det alltid uppstår mindre lyckade kombinationer när du väljer dryck till en buffé. Det är en smäll man får ta. Dock finns det vissa val som minskar risken. Ett halvtorrt vitt vin är att föredra framför röda och torra vita. Varför? Jo, den lilla sötman i vinet gör att du kommer över vissa smaktrösklar som ett torrt vitt eller ett rött vin inte klarar av.

 

KLASSIKER FRÅN DEIDESHEIM
Ett halvtorrt Rieslingvin, som FM Riesling QbA Forster Mariengarten, är helt klart en vinnare när det kommer till bufféer! Vinet kommer tyska kooperativet Winzerverein Deidesheim i Pfalz och har funnits på Systembolaget sedan 90-talet. Halvtorrt, ungt och smakrikt med aromatisk ton och fin balans. Frisk aromatisk doft med inslag av mandel, citrus och gröna äpplen. Ett vin som passar till mycket! Nummer 5844, pris 89 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

 

HÄRLIGT FRISKT
Kallfelz Sensus Riesling Hochgewächs Trocken är förvisso ett torrt Rieslingvin, men med en angenäm restsötma som gör det till ett bra val till bufféer. Doften är härligt frisk med inslag av tropisk frukt. Fruktig smak med fin balans mellan den lilla restsötman och syran. Riesling Hochgewächs är beteckningen på Rieslingviner från de högsta och brantaste odlingarna i regionen Mosel. Det här kommer från Weingut Albert Kallfelz. Nummer 70099, pris 149 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

TORRT, FRUKTIGT FRÅN TOKAJ
Från producenten Chateau Dereszla i ungerska Tokaj kommer Chateau Dereszla Furmint Dry. Ett bra val om du föredrar ett torrt vitt buffévin. Doften är fruktig med inslag av tropiska frukter. Frisk och fräsch smak med mineraltoner. Vinet tillverkas av den inhemska druvan Furmint (100 %). Nummer 73500, pris 109 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

FRÄSCH SYRA OCH BALANS
Ytterligare ett torrt vitt alternativ är Kahurangi Sauvignon Blanc, från Kahurangi Estate i Nelson, Nya Zeeland. Vinet har fruktig smak med fräsch syra och god balans. Doften är frisk med inslag av mogna frukter såsom passionsfrukt, mango och krusbär. 100 % Sauvignon Blanc. Nummer 75026, pris 149 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

Rött vin är oftast svårare att matcha till en buffé. Det får inte ta för stor plats och det får inte upplevas för strävt och ”torrt” i munnen. Vi rekommenderar ett fruktigt och mjukt vin med inte allt för markerade tanniner.

 

VÅR RÖDA BUFFÉFAVORIT
Vårt förstahandsval till buffé är Ivory & Burt Red Blend, från producenten Lange Twins i Kalifornien, USA. Vinet framställs av de blå druvorna Syrah, Petit Sirah och Cabernet Sauvignon. För att mjuka upp och skapa fruktighet används också en liten del av den gröna druvan Viognier. Smaken bjuder på mogna mörka bär och ett friskt kryddigt avslut med runda tanniner. Ett tacksamt vin som kan möta många bufférätter! Nummer 2497, pris 149 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

KRYDDIGT, EKOLOGISKT
Det ekologiska Castillo de Alicante, från Bodegas BOCOPA i spanska Alicante, passar även det utmärkt bufféer. Ett fruktigt och något kryddigt rött vin med inslag av blåbär, svarta vinbär, kanel, björnbär och lakrits. Druvorna är Tempranillo (60 %), Merlot (20 %) samt Cabernet Sauvignon (20 %). Nummer 6709, pris 95 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

 

EXTRAORDINÄRT FRÅN PIEMONTE
Om du föredrar italienska viner kan du välja Stella Rossa Barbera d’Asti DOC Superiore, från producenten Marco Bonfante i Piemonte. Vinet har en intensiv doft med inslag av körsbär, mörka bär, örter samt viol. Smaken är delikat, fruktig och frisk med en lång, harmonisk eftersmak. Druvan är 100 % Barbera. Nummer 76161, pris 149 kronor. Läs mer och beställ!

 

 

 

 

 

 

 

 

MED TON AV KÖRSBÄR
Du kan också servera en elegant Pinot Noir – som Mantra Pinot Noir från Bodega Secreto Patagónico. Vinet bjuder på en nyanserad och kryddig smak med inslag av fat, körsbär, skogshallon, nougat, kanel och örter. 100% Pinot Noir från Patagonien i Argentina. Nummer 2668, pris 159 kronor. Läs mer och beställ!