HU

Chateau Dereszla Furmint Dry

Fisk
Fisk
Skaldjur
Skaldjur
Apértif
Apértif
Bufférätter
Bufférätter

Chateau Dereszla i Tokayområdet ägs av familjen D’Aulan från Champagne, Frankrike. En kombination av gamla traditioner och yrkeskunskap i Ungern samt kunskap och nytänkande från Frankrike har resulterat i ett vin av yppersta kvalitet. Vinet består av must från Furmintdruvor, en druva som odlats under mycket lång tid i Tokaj. Njut vinet till något av förslagen ovan eller tillsammans med en go vän precis som det är.

Om leverantören

Chateau Dereszla
I ungerska Tokaji finner du anrika Chateau Dereszla. Vinkällaren har en rik historia, som sträcker sig tillbaka till tidigt 1400-tal. Man skulle kunna säga att det går att följa Ungerns historia genom källarens. De första skrivna uppgifterna om Chateau Dereszla är en lagerlista. Den avslöjar att kung Zsigmond lagrade vin, som bönderna betalat i skatt, under 1400-talets början. Chateau Dereszla har genom åren tillhört såväl ungrare som prinsar från Transsylvanien. År 2000 tog familjen D'Aulan från Champagne i Frankrike över egendomen. Källaren hade försummats under ett antal år, men den franska familjen tyckte att det var värt att blåsa liv i verksamheten igen. Ny utrustning förvärvades och de fem separata källarna slogs samman till en, för att förbättra vinmakartekniken. Kombinationen av gamla traditioner och yrkeskunskap i Ungern samt kunskap och nytänkande från Frankrike har gjort att Chateau Dereszla idag kan producera prisbelönta viner av yppersta kvalitet. År 2017 sålde familjen D'Aulan företaget till en ungersk entreprenör.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 2
Sötma
Fyllighet: 5
Fyllighet
Fruktsyra: 8
Fruktsyra
Systembolags nr: 73500
Produkt: Vitt vin
Torrt, Friskt & Fruktigt
Sortiment: Beställningssortiment
Förpackning: Helflaska
Förslutning: Skruvkork
Volym: 750
Årgång: 2021
Producent: Chateau Dereszla
Land: Ungern
Område: Tokaj
Syra: 6,6 g/l
Restsocker: 8,8 g/l
Alkoholhalt: 12 vol%
Hållbarhet: Minst 5 år
Dricktemperatur: 8 - 10 °C
Druva: Furmint (100%)
Färg: Ljust gul med gröna stänk
Doft: Fruktig med inslag av tropiska frukter
Smak: Frisk och fräsch med mineraltoner
Jordmån: Vulkanisk tuff samt lössjord
Framställning: Noga selekterade druvor avångades och fermenterades sedan under strikt temperaturkontroll vid ca 18 grader i rostfria tankar. Speciellt utvalda jästsorter har använts. Lagring på ståltank.
Passar bra till: Fisk och skaldjur, sallader, bufférätter samt som aperitif.
Systembolaget: 121.00 SEK