Fruktiga rödviner under Siciliens sol

Sicilianska viner var länge förknippade med mediokra bulkviner. Men nu blåser nya vindar över ön. Bakom renässansen står bland annat Assuli, en familjevingård som värnar om såväl historien som framtida generationer. I december lanserar vi tre högklassiga röda viner från Assuli i Systembolagets beställningssortiment.

På västra Sicilien – knappt två mil öster om hamnstaden Marsala – ligger vingården Assuli, en traditionell lantgård från 1700-talet omgiven av ett lapptäcke av vinodlingar. Den pampiga huvudbyggnaden är byggd av lokal kalksten och marmor med en blek, sandfärgad ton som får gården att smälta in i omgivningen.

Marmorn kan sägas vara starten för Assuli, som betyder ”Under solen” på sicilianska. Det var nämligen tack vare upptäckten av en ny, siciliansk marmor, kallad Perlato di Sicilia, som entreprenören Giacomo Caruso fick resurser att starta Assuli 1948.

I dag drivs företaget av sonen Roberto Caruso tillsammans med barnen Nicoletta och Michele. För Roberto var det lika naturligt att ta över företaget som att hylla familjens historia.

–Vår släkt har alltid haft en speciell relation till den här platsen, säger Roberto Caruso. Jag älskar den här regionen och att få bruka jorden och därigenom föra vidare familjens arv. Entreprenörskapet finns i min familjs DNA, så för mig var det självklart att ta över. I dag är alla i familjen engagerade i företaget.

Vinodlingarna sträcker sig över runt 130 hektar och inkluderar sicilianska druvor som Nero d’Avola, Zibibbo, Insolia, Lucido, Grillo och Perricone. Men här finns också en experimentodling med fjorton uråldriga, lokala druvor.

–Många av dessa druvor var tidigare bortglömda. I samarbete med Istituto Vite Vino i Marsala har vi satt runt 600 plantor och målet är att vi ska bidra till att bevara dessa druvor, inte någon storskalig vinproduktion. De här druvorna är en viktig del av öns vinhistoria och de säger något om just den plats som de har odlats på en gång i tiden. Dessutom är de här traditionella druvorna mer resistenta mot sjukdomar.

–De skulle också kunna ge en ny boost till vinturismen på Sicilien. Den är redan stor, men med viner av dessa druvor skulle vi kunna erbjuda helt nya smakupplevelser.

Familjen Caruso erbjuder turister att besöka gården genom guidade rundvisningar och provsmakningar. Och för att få ännu fler att uppleva gården planerar de att utveckla turismen med en resort inom några år.

–Vi vill att turister från hela världen ska få en helhetsupplevelse av våra viner och vår plats på jorden, säger Roberto Caruso.

För den som vill få en försmak av Assulis terroir lanserar Granqvist nu tre av familjens rödviner på Systembolaget. Två av dem görs av den sicilianska druvan Nero d’Avola. Ett av dem, Lorlando Nero d’Avola, beskrivs som Assulis flaggskeppsvin.

–Det har mycket körsbär och juicig, röd frukt, mjuka tanniner och en naturlig kryddighet. Det är ett vin som fångar essensen av Assuli och vår terroir, säger Roberto Caruso.

Familjen har länge jobbat med hållbarhet i olika aspekter, inte minst socialt. Företaget har en certifiering som garanterar att papperslösa immigranter eller andra inte utnyttjas som arbetskraft, något som tyvärr inte är helt ovanligt i Italien i dag. Dessutom är samtliga Assulis viner ekologiskt certifierade.

–För oss är det självklart att jobba ekologiskt eftersom vi alltid har varit måna om att vårda vår mark för att kunna föra vidare den till nästa generation, säger Roberto Caruso. Vi vill jobba med hållbarhet i alla led. Det kan handla om alltifrån att använda korkar som har så lite påverkan på klimatet som möjligt till att hitta nya sätt att spara energi. Vi försöker hela tiden hitta innovativa sätt att bli ännu bättre. Just nu planerar vi till exempel att installera solpaneler på taket och laddningsstationer för elcyklar.

Assulis vinodlingar ligger på mellan 100 och 600 meters höjd, i ett område med milda vintrar, soliga somrar och salta vindar från havet.

–Våra druvor är anpassade för den här platsen och vinerna reflekterar verkligen vår terroir, säger Robert Caruso. De är också resultatet av alla de kunskaper och erfarenheter som vi har samlat på oss sedan flera generationer tillbaka.


Hur skulle du summera odlingsåret 2022?

–Vi har nästan alltid extrema väderförhållanden här på Sicilien, bland annat på grund av de heta siroccovindarna från Afrika som kan ge temperaturer på över 40 grader sommartid. I år var det ovanligt varmt och torrt i hela Italien, vilket har givit druvorna högre alkoholhalt och en mer koncentrerad smak. Som tur var kom det en del regn i slutet av sommaren, vilket gör att vi känner oss väldigt nöjda med årets skörd.


Vilket är ditt eget favoritvin?

–Furioso, ett vin av den lokala druvan Perricone som har aromatiska toner av jordgubb, björnbärssylt, kanel och balsamvinäger.

Även om Sicilien främst är känt för sina röda viner, vill Robert Caruso också slå ett slag för öns vita viner.

–Det produceras många högklassiga vita viner på Sicilien. Särskilt här på västra delen av ön, tack vare havsbrisen och den kalkrika jorden. Vi hoppas kunna introducera även våra vita viner på den svenska marknaden framöver.

–Vi vill bli en av världens bästa ambassadörer för sicilianska viner.

 

 

Lorlando Nero d’Avola Organic 2020
Medelfylligt, ekologiskt rödvin som fått höga betyg i internationella provningar – exempelvis 93 av 100 poäng av James Suckling tidigare i år. Det har en intensiv doft av mogna röda frukter, välbalanserad smak med mjuka tanniner och lätt kryddiga inslag. Passar utomordentligt bra till medellagrade hårdostar och grillade kötträtter med potatis.
–Lorlando fångar essensen av Assuli, säger ägaren Robert Caruso.
Nero d’Avola-druvorna binds på spaljéer enligt Guyotmetoden och växer i jord som är rik på kalk och mineraler. Nr 59420, pris 169 kr.

 

 

 

N Nero d’Avola Organic 2019
Medelfylligt, ekologiskt rödvin som till 100 procent görs på Nero d’Avola, Siciliens ledande blå druva. Det har en intensiv doft av mogen röd frukt och toner av lakrits. Välbalanserad, mjuk smak med fin fruktighet. Dricks med fördel till vällagrade hårdostar samt grillade kötträtter, gärna med potatis.
Druvorna kommer från Assulis odlingar i Mazara del Vallo på nordvästra Sicilien. Villa Carumé är en av Assulis så kallade andraetiketter. Det är vanligt att större vinhus använder sig av flera olika namn på sina produkter. Nr 59411, pris 119 kr i beställningssortimentet.

 

 

 

 

SERA Syrah da Uve Leggermente Appassite Organic 2021
Medelfylligt, ekologiskt rödvin. 30 procent av druvorna som ingår i vinet har fått torka några veckor enligt appassimentometoden. Det är samma metod som används för Amarone och Ripasso i Norditalien. Resultatet är ett vin med intensiv, djup doft med toner av orientaliska kryddor och karamell. Välbalanserad, kryddig smak med angenäm syra, toner av mogna röda frukter och plommon. Passar fint att dricka till vinterns stekta och grillade kötträtter. Nr 59413, pris 139 kr i beställningssortimentet.