Denna rätt är en del av en hel buffémeny som kocken och kokboksförfattaren Elisabeth Johansson tagit fram exklusivt för Vinfo.
Lax
- 1 kg lax
- 4 msk socker
- 2 msk salt
- ½ tsk svartpeppar
- ¼ purjolök
Vitlökssås
- 2 dl cremé fraiché
- 1-2 vitlöksklyftor, finhackade
- ½ tsk honung, knappt
- 2 krm salt
- 1 krm malen vitpeppar
Örtpotatissallad
- 1 kg kokt färskpotatis
- 5 cm purjolök
- 1 dl hackade örter
- ½ broccoli
Dressing
- 1 msk dijonsenap
- ½ msk honung
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 dl rapsolja
- Salt och svartpeppar
Frys laxen två dygn före eller efter gravningen. Blanda socker, salt och peppar. Gnid försiktigt in blandningen över laxen och strö över purjolök. Lägg laxen i en plastpåse eller en form med kant och plasta över. Låt stå framme i rumstemperatur i ett par timmar till sockret börjar smälta. Sätt in laxen i kylen och låt den stå i cirka 2 dygn, vänd den efter halva tiden. Skär upp den i tunna skivor. Dela laxen på mitten innan du skär upp den för att få fina bufféskivor. Blanda alla ingredienser till vitlökssåsen. Skiva potatisen eller dela den på mitten. Skölj och skiva purjolöken fint. Skär broccolin i små buketter. Vispa ihop senap, honung, vinäger och droppa i lite olja i taget under vispning. Smaka av med salt och peppar. Blanda potatisen, purjolöken, örterna och broccolin (kan förvällas) med dressingen. Garnera med Garnera med färska örter. Servera potatissalladen till laxen och vitlökssåsen.
I GLASET
Till bufférätter passar halvtorra Rieslingviner fint. FM Riesling QbA Forster Mariengarten (nr 5844, pris 249 kr för 3 l), Edition No 1 Riesling Kabinett (nr 6274, pris 50 kr för 375 ml eller 92 kr för 750 ml) eller Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese (nr 5042, pris 99 kr).
Som välkomstdrink föreslår vi Casa Martelletti Atmosphere Spumante (nr 77439, pris 115 kr).
Den som vill dricka rött till ryggbiffen och den rökta skinkan kan beställa hem Nero d’Avola Acanteo (nr 72544, pris 89 kr) eller ekologiska Castillo de Alicante (nr 6709, pris 69 kr).
Som vita, torra alternativ till kyckling och fisk föreslår vi Brennfleck Franken Silvaner Kabinett Trocken (nr 5376, pris 125 kr), Villa Tabernus Cuvée White Number 1 Ronnie Hellström (nr 75287, pris 99 kr) eller Tierra Salvaje Chardonnay (nr 6275, pris 105 kr).
Till desserten kan du välja Commandaria S:t Nicholas (nr 77120, pris 105 kr) eller Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos (nr 2901, pris 185 kr).