IT

Barolo DOCG La Serra VoerzioMartini

Nötkött
Nötkött
Lammkött
Lammkött
Viltdjur
Viltdjur
Ostar
Ostar

I den lilla vinbyn La Morra, sydväst om huvudorten Alba i området Piemonte, hittar du Agriviticola VoerzioMartini. Den lilla familjefirman driver här sedan århundraden en vingård med några av de allra bästa lägena i hela området. Förutom Nebbiolo (i detta fall av klonen Michet) framställs viner av de blå druvsorterna Barbera, Dolchetto och Freisa. Moscato Bianco och Arneis representerande de gröna druvorna. Att jordmånen och klimatet i Barolo lockar fram det bästa hos druvan Nebbiolo märks i Barolo DOCG La Serra 2013. Här har du en Barolo i nyare stil, där vinmakaren har prioriterat att behålla fruktsyran och bärigheten. De vackra etiketterna framställs i samarbete med konstnären Gianni Gallo. Denna årgång har premierats med 96 poäng (av 100 möjliga) av den välrenommerade vinprovaren James Suckling.

Om leverantören

Voerzio Martini
I La Morra, utanför Alba i nordvästra Italien, ligger den duktige vinmakaren Gianni Voerzios vingård. Där har vin odlats sedan romartiden. Voerzios odlingslotter ligger på omkring 450 meter över havet i sydvästlig riktning. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 40 år - de äldsta är omkring 70 och de yngsta 20 år. Mikroklimatet i La Morra är perfekt för vinodling. Den årliga nederbörden är cirka 800 mm regn och därtill omkring 1,5 meter snö på vintern. Temperaturen går sällan över 32 plusgrader på sommaren och på vintern är det som lägst tio minusgrader. Alla druvor plockas omsorgsfullt för hand. Därefter sorteras de och pressas till must som får jäsa i ståltank 15-20 dagar, beroende på vinsort. Gianni Voerzios viner håller mycket hög kvalitet. Hans Barolo La Serra 2007 kom till exempel på tredje plats när den amerikanska tidningen Wine Enthusiasts utsåg sin topp 100-lista över 2012 års bästa viner. Sedan 2015 är även syskonen Mirko och Federica Martini delägare i Gianni Voerzios fina företag. De kommer från en gammal vinmakarfamilj och kommer att föra traditionen vidare i samarbete med Gianni.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Fyllighet: 8
Fyllighet
Fruktsyra: 10
Fruktsyra
Strävhet: 10
Strävhet
Systembolags nr: 72982
Produkt: Rött vin
Fylligt, Stramt & Nyanserat
Sortiment: Beställningssortiment
Förpackning: Helflaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 750
Årgång: 2016
Producent: Voerzio Martini
Land: Italien
Område: Piemonte
Distrikt: Barolo
Syra: 6,84 g/l
Restsocker: 2,4 g/l
Alkoholhalt: 14,5 vol%
Hållbarhet: Minst 20 år
Dricktemperatur: 16-18 °C
Druva: Nebbiolo (100%)
Färg: Mörk, röd färg med begynnande tegelnyans
Doft: Intensiv med inslag av röd frukt, färsk jordgubbsylt & björnbär.
Smak: Nästan överdådig i sin kraft , rik men med rätt taninbalans.
Jordmån: Sandblandad lera
Framställning: Traditionell jäsning under 18-22 dagar varefter den malolaktiska jäsningen äger rum under en månad. Därefter lagras vinet 3 år på nya ekfat och sedan 2 månader på flaska.
Passar bra till: Kraftiga kötträtter, vilt, smakrika pastarätter, och lagrade hårdostar.
Systembolaget: 409.00 SEK