![]() Chateau Haut-Brion 2022 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Château Haut-Brions vingård ligger i Pessac, några mil sydväst om Bordeauxs stadskärna. Den omfattar totalt 51 hektar där 48 hektar är blå drurvsorter (Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Petit Verdot) och cirka 3 hektar utgörs av gröna (Sémillon, Sauvignon Blanc och Sauvignon Gris). Egendomen hör till appellationen Pessac-Léognan, i norra delen av Graves. Château Haut-Brion är det enda vinet som både är Premier Cru i klassificeringen från 1855 och klassificerat som Cru Classé i Graves. Miitt emot Château Haut-Brion ligger Château La Mission Haut-Brion. De delar samma grusiga odlingsterrass. Gruset, som består av små stenar av olika typer av kvarts, är en nyckelfaktor som bidrar till jordmånens särskilt värdefulla vinodlingspotential. De grusiga jordarna vilar på en unik underjord av lera, sand, , kalksten och skalhaltig sand. Med en tjocklek som varierar från 20 cm till över 3 m bildar grusavlagringarna kullar, där sluttningarna säkerställer naturlig dränering. De optimala förhållandena förstärks av ett omfattande nätverk av små vattendrag (såsom Peugue och Serpent, biflöden till Garonne). Vintern 2021 inleds med regn som fyller vattenreserverna i jorden. Från februari stiger temperaturerna över det normala för årstiden och ger en tidig start på vinrankans växtcykel. Frost i början av april, men för vinrankorna vid Haut-Brion blir påverkan minimal. I maj är temperaturen varm och förhållandena under blomningen är goda. Vattenbristen balanseras av regn i juni. Tre värmeböljor och nästan ingen nederbörd präglar sommaren. Trots extrema väderförhållanden når druvorna optimal mognad i början av augusti, hjälpta av några väl tajmade regnskurar som avslutade mognadsprocessen. Årgång 2022 kännetecknas av varmt och torrt väder som krävde anpassning av arbetet i vingården. Skörden av blå druvor börjar den 29 augusti och avslutas den 15 september. James Suckling: 98-99 poäng, Robert Parker (Wine Advocate): 95-97 poäng, The Wine Independent: 97-99+ poäng, Decanter: 96 poäng, Jancis Robinson: 18 poäng.
Om leverantören
Inspirationslänkar
- Grillad karré med äppelpotatissallad
Entrecôte med ratatouille, örter och chèvremousse
Baconburgare Caprese
Matveterisotto med pulled pork och coleslaw
Smördegsinbakat vildsvin Wellington
Choucroute med Merguez och färsk lök
Mustig vildsvinsgryta
Broccoli- och fetaostbiffar med citronyoghurtsås
Asiatisk biffsallad med sparris och morötter
Risotto Nicoise med grillad tonfisk
Rödvinsmarinerad lammkotlett med timjan
Rödvinsbräserad revbensstek med palsternackspuré och vintergrönsaker
Grillad nötstek med ingefära och vårlöksås
Högrevsburgre med karamelliserad svamp och tryffelmajonnäs
Tagliata di manzo med parmesankräm och lagrad balsamvinäger
Grillspett med potatissallad
Privatimport
Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.



Systembolags nr: | 93014 |
Produkt: | Rött vin Fylligt, Fruktigt & Smakrikt |
Sortiment: | Tillfälligt Sortiment Exklusiv |
Lanseringsdag: | 2025-06-05 |
Förpackning: | Helflaska |
Förslutning: | Naturkork |
Volym: | 750 |
Årgång: | 2022 |
Producent: | Bordeauxprimör ChateauHaut Brion |
Land: | Frankrike |
Område: | Bordeaux |
Distrikt: | Pessac-Leognan |
Syra: | 3,73 g/l |
Restsocker: | 0,37 g/l |
Alkoholhalt: | 14,5 vol% |
Dricktemperatur: | 16 °C |
Druva: | Merlot (54%), Cabernet Sauvignon (35%), Cabernet Franc (11%) |
Färg: | Djupt röd |
Doft: | Perfekt fruktighet. |
Smak: | Strukturerad, generös, fyllig. |
Jordmån: | Grus med små stenar av olika sorters kvarts, som vilar på sandskalsjord. |
Framställning: | Traditionell framställning. Druvor handskördade mellan 29 augusti och 15 september. Lagrat på franska ekfat (62,9% nya). |
Passar bra till: | Smakrika kötträtter av nöt, lamm och vilt. Lagrade hårdostar. |
Systembolaget: | 8119.00 SEK |