vinfo05a

 

Wiese & Krohn är en portvinsproducent i Portugisiska Douro. Företaget äger den A-klassade vingården Quìnta do Retíro Novo, som ligger i en liten by i Rio Torto-dalen. Produktionen är inriktad på fatlagrade viner, Tawnies och Colheitas, vilka har ett mycket gott anseende. Av de finaste skördarna görs Colheita hellre än Vintage. Vid tillverkningen av portvinerna har kombinationen av modern teknik och traditionella metoder stor betydelse. Druvorna till de bästa portvinerna fottrampas av mänskliga fötter, men företaget har också modern utrustning med robotar som trampar druvorna automatiskt. Produktionen övervakas av två kvinnor, Iolanda Carneiro och Maria José Aguiar. Wiese & Krohn grundades 1865 av två norrmän, Theodor Wiese och Dankert Krohn. På den tiden gjordes dock inte bara affärer med portvin. En annan viktig handelsvara var Portugals nationalrätt Bacalhau, den torkade och saltade torsken. Lasten med fisk gick från Bergen i Norge och på vägen tillbaka var båtarnas lastrum fyllda med portvin. Det dröjde inte länge förrän Krohns portvin blev en välkänd syn i många norska och svenska hem. Idag är Wiese & Krohn ett renodlat portvinshus och drivs av företagsgruppen WineStone, som köpte upp vinhuset 2023, sedan det under många år varit i familjen Falcão Carneiros ägo.

Till leverantörens hemsida