HU

Chateau Dereszla Tokaji Aszù 5 Puttonyos

Sällskapsdryck
Sällskapsdryck
Ostar
Ostar
Desserter
Desserter

En kombination av gamla traditioner och yrkeskunskap i Ungern samt kunskap och nytänkande från Frankrike har resulterat i ett vin av yppersta kvalitet. Vinet består av must från Furmintdruvor och Harslevelüdruvor, gamla bekanta för Tokayälskare. Njut det till något av förslagen eller tillsammans med en god cigarr. Detta vin har av en samlad kritikerkår utsetts till en av de bästa Tokajer som gjorts. 95 / 100 poäng av Wine Spectator.

Om leverantören

Chateau Dereszla
I ungerska Tokaji finner du anrika Chateau Dereszla. Vinkällaren har en rik historia, som sträcker sig tillbaka till tidigt 1400-tal. Man skulle kunna säga att det går att följa Ungerns historia genom källarens. De första skrivna uppgifterna om Chateau Dereszla är en lagerlista. Den avslöjar att kung Zsigmond lagrade vin, som bönderna betalat i skatt, under 1400-talets början. Chateau Dereszla har genom åren tillhört såväl ungrare som prinsar från Transsylvanien. År 2000 tog familjen D'Aulan från Champagne i Frankrike över egendomen. Källaren hade försummats under ett antal år, men den franska familjen tyckte att det var värt att blåsa liv i verksamheten igen. Ny utrustning förvärvades och de fem separata källarna slogs samman till en, för att förbättra vinmakartekniken. Kombinationen av gamla traditioner och yrkeskunskap i Ungern samt kunskap och nytänkande från Frankrike har gjort att Chateau Dereszla idag kan producera prisbelönta viner av yppersta kvalitet. År 2017 sålde familjen D'Aulan företaget till en ungersk entreprenör.

Inspirationslänkar

Privatimport

Mer information om hur Granqvist kan hjälpa dig med privatimport, via Systembolaget.

Kontakta oss

Granqvist Beverage House AB
Tel 0502-148 88
info@granqvistbev.se

Tipsa en vän

Skriv ut

Dela

Sötma: 10
Sötma
Fyllighet: 8
Fyllighet
Fruktsyra: 10
Fruktsyra
Systembolags nr: 2901
Produkt: Vitt vin
Sött
Sortiment: Fast Sortiment
Förpackning: Flaska
Förslutning: Naturkork
Volym: 500
Årgång: 2017
Producent: Chateau Dereszla
Land: Ungern
Område: Tokaj
Syra: 9,71 g/l
Restsocker: 139,9 g/l
Alkoholhalt: 11 vol%
Hållbarhet: Minst 20 år
Dricktemperatur: 8 - 10 °C
Druva: Furmint (70%), Harslevelü (30%)
Färg: Gul färg
Doft: Aprikosmarmelad, honung, ananas, mandelmassa och apelsin. Inslag av fat.
Smak: Nyanserad, söt, frisk. Inslag av aprikosmarmelad, honung, ananas och fat.
Jordmån: Vulkanisk tuff samt lössjord
Framställning: Ej botrytisangripna druvor skördas först, pressas och läggs i "Gönic barrel" (136 liter). I denna must läggs 5 x 22-27 kg ädelrötade selecterade druvor i 12-24 timmar. Därefter pressas detta och jäses i ekfat. Efter jäsningen kontrolleras sockerhalten så att man ligger innom stipulerad intervall för 5 putonyos. Lagring 2 år på ekfat & 1 år på flaska.
Passar bra till: Frukt, gåslever, patéer, blå- och grönmögelost, dessert av olika slag.
Systembolaget: 221.00 SEK